Η ακριβολογία και η Γεωγραφία

Η ακριβολογία και η Γεωγραφία

Κύριε διευθυντά 
Στο άρθρο της εφημερίδας σας της 2/12/2021, με τίτλο «Πώς ο Πούτιν θα εκμεταλλευθεί το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική», στο κείμενο γίνεται λόγος για τον Δρόμο της Βόρειας Θάλασσας, πιθανότατα αποδίδοντας στα ελληνικά το Northern Sea Route (NSR). 

Σύμφωνα με τη Γεωγραφία του Γυμνασίου, Βόρεια Θάλασσα ονομάζεται η θάλασσα βορείως της Γερμανίας και της Ολλανδίας που βρέχει επίσης τις ακτές της Μεγάλης Βρετανίας και της Νορβηγίας («πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας»). Το Northern Sea Route μπορεί να μεταφραστεί Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή. Η θάλασσα στην οποία αναφέρεστε ονομάζεται Βόρειος Παγωμένος Ωκεανός ή Αρκτικός Ωκεανός και τα τμήματά του έχουν άλλα ονόματα.  Δεν είναι πρώτη φορά που οι εφημερίδες δείχνουν άγνοια της Γεωγραφίας: Η πόλη Wuhan της Κίνας αποδόθηκε ως «Γουχάν» ενώ στους ελληνικούς χάρτες αναγράφεται «Βουχάν». Η περιοχή του Μπανγκλαντές έχει αποδοθεί στα ελληνικά ως Βεγγάλη («κόλπος Βεγγάλης») και οι κάτοικοί της θα μπορούσαν να ονομάζονται Βεγγαλέζοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή