Εκτροφεία μινκ και τα Κορέστεια 

Εκτροφεία μινκ και τα Κορέστεια 

Κύριε διευθυντά
Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που κατοικεί στον Νέο Οικισμό Κορεστείων Καστοριάς. Αφορμή για αυτή την επιστολή είναι η αδειοδότηση κατασκευής τεσσάρων εκτροφείων γουνοφόρων ζώων (μινκ) στην περιοχή μας και μάλιστα πολύ κοντά στα σπίτια μας. Αν δεν γνωρίζετε τα Κορέστεια είναι δύσκολο σε λίγες γραμμές να μεταφέρω το ιστορικό βάρος αυτού του τόπου, τη μοναδική αρχιτεκτονική των πλινθόκτιστων οικισμών αλλά και το φυσικό κάλλος της περιοχής που εκτείνεται στους πρόποδες του Βιτσίου, μεταξύ Πρεσπών και Καστοριάς. Θεωρούμε ότι η κατασκευή κτηνοτροφικών μονάδων βιομηχανικής παραγωγής δεν έχει θέση στα Κορέστεια, όπου υπάρχουν μόνο μικρές οικογενειακές μονάδες παραδοσιακής κτηνοτροφίας και γεωργίας.
Οι επιχειρήσεις έχουν πάρει άδεια λειτουργίας χρησιμοποιώντας το τέχνασμα της κατάτμησης, παρακάμπτοντας περιβαλλοντικούς όρους και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Μεταξύ άλλων:

1. Προβλέπεται η ταυτόχρονη λειτουργία τεσσάρων επιχειρήσεων στον ίδιο χώρο. Οι δύο μονάδες είναι δυναμικότητας 2.000 ενηλίκων ζώων και οι άλλες δύο 4.950 (2.000 + 2.000 + 4.950 + 4.950 = 13.900). Δηλαδή 13.900 ενήλικα γουνοφόρα ζώα θα εκτρέφονται και θα αναπαράγονται στην ίδια περιοχή.
Αν η άδεια ζητείτο από μια μονάδα εκτροφής με την ίδια δυναμικότητα (13.900 ενηλίκων ζώων) θα απαιτούνταν περιβαλλοντική μελέτη.

Με την κατάτμηση οι επενδυτές αποφεύγουν τη διεξαγωγή περιβαλλοντικής μελέτης παρακάμπτοντας έτσι τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπονται για επιχειρήσεις ανάλογου μεγέθους.

2. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε βρίσκεται πολύ κοντά (περίπου 450 μέτρα) σε κατοικίες του Νέου Οικισμού. Η δυσοσμία από τη λειτουργία ανάλογων επιχειρήσεων είναι έντονη σε ακτίνα εκατοντάδων και μερικές φορές χιλιάδων μέτρων.

3. Υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο μόλυνσης των παρακείμενων ποταμών. Ο Λαδοπόταμος (παραπόταμος του Αλιάκμονα) συναντάται με τις πηγές της Κορομηλιάς από όπου υδροδοτείται η πόλη της Καστοριάς και άλλοι οικισμοί. Με τις εργασίες που πραγματοποιούνται ήδη στο κτήμα όπου θα γίνει η φάρμα, διαπιστώνεται ότι στο σημείο αναβλύζει νερό από το υπέδαφος, πράγμα που αποδεικνύει την ύπαρξη πηγών. Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να κατασκευαστεί κτηνοτροφική μονάδα πάνω από πηγές…

4. Η συσχέτιση των μινκ με τον κορωνοϊό οδήγησε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να επιδοτήσουν ακόμα και το κλείσιμο των εκτροφικών μονάδων στην επικράτειά τους. 

5. Η ευρύτερη περιοχή των Κορεστείων είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αμόλυντη από επιχειρηματικές δραστηριότητες τέτοιου μεγέθους. Επιπλέον, είναι η μοναδική περιοχή πανελλαδικά που διαθέτει αμιγείς πλινθόκτιστους οικισμούς. 

6. Στο σημείο της επένδυσης υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μελετώνται από τους αρχαιολόγους. Μάλιστα παρατηρείται το εξής παράδοξο, να δουλεύουν στον ίδιο χώρο οι εκσκαφείς, τα φορτηγά και λίγο παραπέρα οι αρχαιολόγοι.

Εμείς οι κάτοικοι των Κορεστείων εδώ και δεκαετίες έχουμε κάνει την επιλογή να ζούμε στον τόπο μας, με τις όποιες δυσκολίες και στερήσεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ιστορική, πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητά του. Ζητούμε αειφόρο ανάπτυξη και όχι βίαιες παρεμβάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τη συναίνεση των κατοίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή