Δημοψηφίσματα για τα ονόματα οδών;

Δημοψηφίσματα για τα ονόματα οδών;

Κύριε διευθυντά
Αν, κατά τον κ. Στυλ. Γ. Φραγκόπουλο (Γράμματα Αναγνωστών, «Κ» 3-12-21), ελάχιστοι Ελληνες γνωρίζουν πλέον ποια ήταν η Βασίλισσα Ολγα, είμαι βέβαιος ότι κανείς σχεδόν δεν γνωρίζει ποιος ήταν ή τι ήσαν: το Σιβρισάριο, ο Πρωτεσίλαος, ο Ακρων, η Αρτοτίνα, ο Ριγκάλ, ο Λυκάβας, ο Κιουπετζόγλου, ο Αθηνογένης και τόσα άλλα ονόματα και τοπωνύμια, που προς τιμήν τους και ανάμνησή τους φέρουν οδοί των Αθηνών. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αλλάξουμε όνομα.

Αντιθέτως καλό θα είναι να ανατρέξουμε σε κάποιο βοήθημα να μάθουμε, ώστε να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας. Η καλή και αγαθή Βασίλισσα Ολγα, σύζυγος του Γεωργίου Α΄, ουδέποτε αναμείχθηκε στην πολιτική της χώρας. Ιδεώδης τύπος συζύγου, μητέρας και γιαγιάς.

Είχε εξαιρετική αγαθοποιό δράση, που οφείλετο κυρίως στην αγάπη της και την αφοσίωσή της στη θρησκεία. Δεν θα αναφερθώ στις δεκάδες ιδρύματα και συλλόγους που δημιούργησε ή πρωτοστάτησε για τη δημιουργία τους ή ανέλαβε υπό την αιγίδα της. Θα μείνω στα πιο γνωστά: Το Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο, το Δρομοκαΐτειο, το Ασυλο Ανιάτων, το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο, η Ελεήμων Εταιρεία και τέλος, και κυριότερο, το νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός».

Δεν αξίζει σ’ αυτή τη γυναίκα η απαξίωση που προτείνει ο κ. Φραγκόπουλος μόνο και μόνο επειδή ήταν βασίλισσα. Πιστεύω ότι ούτε ο Μίκης θα το ήθελε. Η Ιστορία γράφεται με έργα και πράξεις και όχι με μετονομασίες οδών. Ας δώσουν το όνομα του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη σε μία από τις λεωφόρους Βουλιαγμένης, Υμηττού ή Ηλιουπόλεως. Στο κάτω κάτω έχουν μήκος χιλιομέτρων και όχι λίγων εκατοντάδων μέτρων όπως η Βασιλίσσης Ολγας και το όνομά του θα είναι γραμμένο σε εκατοντάδες ενδεικτικές πινακίδες.

Πηγές: Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ελευθερουδάκη.
Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου: Ολγα Κονσταντίνοβνα – Η «άγια» βασίλισσα (εκδ. Φερενίκη).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή