Πρόσωπα της Ιστορίας, έργα και ημέρες ανθρώπων, οι συνήθεις διαδρομές και οι μετονομασίες δρόμων

Πρόσωπα της Ιστορίας, έργα και ημέρες ανθρώπων, οι συνήθεις διαδρομές και οι μετονομασίες δρόμων

Κύριε διευθυντά
Ακρως ενδιαφέρουσα η πρόταση του καθηγητή Στυλ. Φραγκόπουλου (3/12/21) για τη μετονομασία μιας οδού των Αθηνών σε Μίκη Θεοδωράκη. Ουδείς ασφαλώς διαφωνεί με τη συγκεκριμένη πρόταση να τιμηθεί, με ομώνυμη οδό, ο κορυφαίος Ελληνας της Ρωμιοσύνης, μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, όχι μόνο στον Δήμο Αθηναίων αλλά και σε όλους τους δήμους της Ελλάδας και δη της Κρήτης. Αντενδείκνυται, όμως, η μετονομασία μιας οδού που έχει ήδη κατακυρωθεί, με επίσημη απόφαση, και εναρμονίζεται με την ιστορία του τόπου μας, από την αρχαιότητα ώς τη σημερινή εποχή. Παταγώδη, άλλωστε, αποτυχία αποτελεί η διπλή ονομασία οδών, όπως Πανεπιστημίου – Ελευθερίου Βενιζέλου, Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου, Πειραιώς – Παναγή Τσαλδάρη, Θησέως – Ελευθερίου Βενιζέλου, που όχι μόνο ακυρώνουν το σκεπτικό παλαιότερων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, αλλά προκαλούν σύγχυση στους κατοίκους και στους ξένους επισκέπτες της πόλης.

Επιπροσθέτως, κρίνεται ανεπιτυχής και ανεδαφική η πρόταση για μετονομασία της λεωφόρου Βασιλίσσης Ολγας, η οποία μαζί με τις άλλες οδούς – λεωφόρους του άστεως: Οθωνος – Αμαλίας, Γεωργίου Α΄, Κωνσταντίνου Α΄ – Σοφίας αναφέρονται στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας και στην ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, όταν λειτούργησε ο θεσμός της βασιλείας, ο οποίος, ανεξαρτήτως των πολιτικών απόψεων καθενός, ίσχυσε επί μακρόν στη χώρα μας. Ιδιαίτερα, όμως, για τη βασίλισσα Ολγα (1851-1926), από την Αγία Πετρούπολη, σύζυγο του βασιλέως Γεωργίου Α΄, αναφέρεται ότι ήταν πολύ δημοφιλής, γιατί ασχολήθηκε με φιλανθρωπικά έργα και ίδρυση κοινωφελών ιδρυμάτων (Ευαγγελισμός, Οφθαλμιατρείο, Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, κ.ά.). Τραγικό, εξάλλου, γεγονός στη ζωή της ήταν η απώλεια της κόρης της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας (1870-1891, πρβλ. λεωφόρος Αλεξάνδρας).

Επανερχόμενοι στο θέμα της ονοματοθεσίας ευκταία λύση κρίνεται προς το παρόν η ονομασία του μετρό Μέγαρο Μουσικής – Μίκης Θεοδωράκης, διπλή ονομασία, όπως Ταύρος – Ελευθέριος Βενιζέλος, Αγιος Δημήτριος – Αλέξανδρος Παναγούλης, κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή