Ο Βενιζέλος, το ΚΙΝΑΛ και οι αιωνόβιοι 

Ο Βενιζέλος, το ΚΙΝΑΛ και οι αιωνόβιοι 

Κύριε διευθυντά
Ενδιαφέρουσα η επισήμανση του «Θεωρείου» της «Κ» ότι δύο αιωνόβιοι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ είχαν ήδη γεννηθεί όταν, στις 4 Ιανουαρίου 1924, σχημάτισε κυβέρνηση ο Βενιζέλος. 

Αν κάποιος ήθελε να συνεχίσει το «παιχνίδισμα με την Ιστορία» αλλά και τη γενεαλογία του ΚΙΝΑΛ, θα προσέθετε ότι η κυβέρνηση εκείνη ήταν εξαιρετικά βραχύβια. Η πτώση της προκλήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1924, όταν σε συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την επανέκδοση «των υπό της Επαναστάσεως (του 1922) παυθεισών, αντιβενιζελικών εφημερίδων» ο Βενιζέλος που υποστήριζε την επανέκδοση συγκρούστηκε έντονα με τον Παπαναστασίου που είχε την αντίθετη άποψη, δεν ήθελε δηλαδή να επανεκδοθούν οι φιλοβασιλικές εφημερίδες. Το επεισόδιο κατέληξε σε λιποθυμία του Βενιζέλου ο οποίος και αποφάσισε να παραιτηθεί. Τυπικά για λόγους υγείας, ουσιαστικά επειδή ο βενιζελισμός είχε ήδη κλίνει προς τη δημοκρατία, ενώ ο ίδιος ο Βενιζέλος αν δεν υποστήριζε τη βασιλεία, είχε πάντως πιο μετριοπαθή στάση απ’ ό,τι οι περισσότεροι συνεργάτες και οπαδοί του για το ζήτημα. Τον διαδέχθηκε ο Καφαντάρης, στις 6 Φεβρουαρίου. 

Τελικά, η Δ΄ Συντακτική Συνέλευση εξέδωσε το Ψήφισμα για την οριστική έκπτωση της «Δυναστείας των Γλυξβούργων» και την εγκαθίδρυση Δημοκρατίας «κοινοβουλευτικής μορφής», την 25η Μαρτίου του 1924, με παμψηφία των παρόντων. Ο Βενιζέλος δεν ψήφισε υπέρ της Δημοκρατίας γιατί βρισκόταν ήδη στο εξωτερικό. Το ίδιο και έξι άλλοι απόντες βουλευτές, μεταξύ τους ο Γεώργιος Παπανδρέου. 

Την απόφαση της Δ΄ Συντακτικής Συνέλευσης επιβεβαίωσε το δημοψήφισμα της 13/4/24 με 69,95% υπέρ της Δημοκρατίας και 30,05% υπέρ της Βασιλείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή