Παραχάραξη Ιστορίας και εξωραϊσμός της 

Παραχάραξη Ιστορίας και εξωραϊσμός της 

Κύριε διευθυντά 
Στις 5 Δεκεμβρίου ο κ. Κώστας Μ. Σταματόπουλος, ιστορικός, έγραψε το άρθρο «Η Ιστορική διαδρομή της βασιλείας στην Ελλάδα», που αποτελεί ένα υμνολόγιο στα πεπραγμένα του θεσμού. Ξεκινάει με δύο ιστορίες. 

Στην πρώτη ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ζωγραφίζεται πιστός χριστιανός, που ασπάζεται το ευαγγέλιο που του προτάσσει ο Αρχιεπίσκοπος. 
Στη δεύτερη ιστορία ο αρθρογράφος συνάντησε την πριγκίπισσα Ειρήνη στο σπίτι της, η οποία καταδέχθηκε να καθίσει «αυτόματα καταγής» προσφέροντας στον ίδιο το μοναδικό κάθισμα που υπήρχε στο δωμάτιο εκείνη τη στιγμή! Πλήρης αγιοποίηση του Κωνσταντίνου και της αδελφής του, αλλά σε όλο το άρθρο δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για τα θλιβερά γεγονότα του 1965, όταν ο νεαρός τότε βασιλεύς εξανάγκασε τον πρωθυπουργό του 53% Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση. Κουρελιάζοντας το Σύνταγμα και διορίζοντας πρωθυπουργό τον Νόβα, που περίμενε έτοιμος, πριν ακόμα ο πρωθυπουργός στείλει εγγράφως την παραίτησή του!

Κουβέντα επίσης για το πραξικόπημα των στρατηγών, που ετοίμαζε ο Κωνσταντίνος, αλλά τον πρόλαβαν οι συνταγματάρχες το 1967! Κουβέντα για τη στήριξη των πραξικοπηματιών στις 21 Απριλίου, λέξη και για το κίνημά του τον Δεκέμβρη 1967 και την οριστική απαλλαγή της χώρας μας από τη βασιλική παρουσία του.

Πιο κάτω λέει: «Η πορεία της (βασιλείας) μπορεί συνεπώς να αποτιμηθεί απαθώς και με αντικειμενικότητα». Μόνο που καθόλου αντικειμενικός δεν εμφανίζεται ο αρθρογράφος. Μιλάει σχεδόν μονολεκτικά για τον διχασμό, αποσιωπώντας τις ευθύνες της βασιλείας και δεν λέει κουβέντα για τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Ούτε για την άτακτη φυγή στην Αίγυπτο επί γερμανικής κατοχής.

Τελειώνοντας το υμνολόγιο ο αρθρογράφος λυπάται που καταργήθηκε ο θεσμός, «…την καίρια και σε πολλούς τομείς πρωτοπόρο συμβολή τους στη σκέπη της κοινωνίας, θέση που έμεινε ακάλυπτη μετά την κατάργηση του θεσμού»!

Μόνο που δεν υπήρξε καμία σκέπη, όταν ο τέως ήθελε να βάλει τον λαό του στον γύψο με τους στρατηγούς του. Ευτυχώς που το δημοψήφισμα του 1974 μας απάλλαξε από την παρουσία του, χωρίς να σκέπτεται τη λύπη κάποιων ιστορικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή