Η γραφειοκρατία και οι χρήστες της 

Η γραφειοκρατία και οι χρήστες της 

Κύριε διευθυντά
Σε παλαιές εποχές θα λέγαμε ότι πολύ μελάνι χύνεται –για πολλοστή φορά– και στις στήλες της «Κ» για την ανεπάρκεια(;) των προθεσμιών για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων. Κατ’ αρχάς πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι η «γραφειοκρατία», η οποία κυρίως ενδιαφέρει, διότι είναι η πηγή του κακού, είναι η ηθελημένη και σκόπιμη αφανής προσπάθεια επιβολής και διατηρήσεως περίπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών για να απασχολούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι υπάλληλοι για όσο το δυνατόν περισσότερες «εργατοώρες». Η εντεύθεν βλάβη και ζημία αναγκαστικά επεκτείνεται στην απέναντι όχθη των ταλαιπωρουμένων χρηστών των υπηρεσιών αυτών. Ακόμα, πρέπει να θυμόμαστε ότι η γραφειοκρατία δεν περιορίζεται στον αμιγώς δημόσιο, αλλά εκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα, αφού αποφασιστικό τμήμα της εμπλέκεται στις συζητούμενες διαδικασίες που αφορούν ακίνητα και τη μεταβίβασή τους. Αμισθα υποθηκοφυλακεία – κτηματολόγιο, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, λογιστές, μηχανικοί κ.λπ. Βέβαια, όλοι αυτοί οι επαγγελματίες ενεργούν κατ’ αποτέλεσμα για λογαριασμό των ενδιαφερομένων για τη διαιώνιση της συγχύσεως οικοπεδοφάγων, καταπατητών κ.ο.κ. Η σύνθετη αυτή κατάσταση δεν μας είχε επιτρέψει να αποκτήσουμε κτηματολόγιο έπειτα από (αντίρροπες) προσπάθειες 25 και πλέον ετών.

Σχετικά πρόσφατα, περί τα μέσα Μαρτίου 2021, υπέπεσε στην αντίληψή μου το κραυγαλέο σύμπτωμα αντίστασης σε κάθε προσπάθεια απλούστευσης των διαδικασιών και διευκόλυνσης των πολιτών. Το προκλητικό επινόημα της «υπεύθυνης δήλωσης» του πωλητή ακινήτου – με επικυρωμένη αρμοδίως τη γνησιότητα της υπογραφής. Σε αυτήν ο δηλών βεβαιώνει επί λέξει ότι «είναι το ίδιο άτομο που έχει υπογράψει στην αίτηση (που δεν έχει υποβάλει ακόμα) σύμφωνα με το άρθρο 105 του ν. 2961/2001) και στη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου που βρίσκεται…, την οποία έχει(;) συντάξει ο/η συμβολαιογράφος…». Δηλαδή υποτίθεται ότι εφοριακός παραλαμβάνει ανεξέλεγκτα την αίτηση και συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση και δεν την παραδίδει στον συμβαλλόμενο που τη ζήτησε, αλλά σε όποιον περαστικό.

Το περιττό αυτό «προαπαιτούμενο δικαιολογητικό» είχε προστεθεί σε μακρό κατάλογο εγγράφων ποικίλων πηγών, που χρειάζονται για τη μεταβίβαση κάθε ακινήτου. Προφανώς για να «ισοφαρίσει» τυχόν ζημιά των αμυνομένων υπαλλήλων από την προσπάθεια μερικής ψηφιοποίησης των σχετικών διαδικασιών. Μόλις η Λερναία Υδρα της γραφειοκρατίας φοβήθηκε ότι μπορεί να χάσει κάποιο από τα πάμπολλα κεφάλια της, έσπευσε να το αντικαταστήσει.

Αυτά συνήθως γίνονται με κάποιες εγκυκλίους κάποιων εξουσιοδοτημένων υπευθύνων. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η αντίσταση, αν θέλουμε να φτάσουμε κάποτε κάπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή