Οι κλειστές δομές και το μεταναστευτικό

Οι κλειστές δομές και το μεταναστευτικό

Κύριε διευθυντά
Προς το τέλος του 2021 το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έσπευσε να ανακοινώσει θριαμβευτικές επιτυχίες σε όλα τα μεταναστευτικά μέτωπα: περιορισμένες εισροές ως και 90% σε σύγκριση με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημαντική επιτάχυνση των αποφάσεων χορήγησης ή απόρριψης ασύλου, πραγματοποίηση επαναπατρισμών Πακιστανών και Ιρακινών μεταναστών. Διμερείς συμφωνίες (με έγκριση Βρυξελλών) αναγορεύουν την Αλβανία και το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας σε «ασφαλείς χώρες» υποδοχής, εν προθύστερη όμοια απόφαση για την Τουρκία δικαιολογεί επιστροφές από τα νησιά τού Αιγαίου (χωρίς βέβαια να τις πραγματοποιεί). 

Οι αποτρεπτικές δραστηριότητες του Λιμενικού αποκαθιστούν και προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Παρ’ όλο που η Ε.Ε. συζητά ακόμα (για τρίτη συναπτή χρονιά!) το Immigration Pact για ισομερή καταμερισμό εισροών μεταναστευτικών πληθυσμών, δηλώσεις των επιτρόπων Σχοινά και Γιόχανσον ενθαρρύνουν ελπίδες για την τελική του έγκριση με την συναίνεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης του Ολαφ Σολτς. Ο υπουργός Μετανάστευσης συχνά εμφανίζεται στα ΜΜΕ και αυτοσυγχαίρεται με συνοδεία Ευρωπαίων συναδέλφων του. Εύλογα λοιπόν ρωτούν σύσσωμοι οι νησιώτες Λέσβου και Χίου: για ποιους λόγους πρέπει να κατασκευαστούν κλειστές δομές στα νησιά μας; Γιατί πρέπει να εξυπηρετούνται οι πολυπληθείς ευρωπαϊκές εισροές από μικρές, ακριτικές κοινότητες της Ελλάδας; Κλειστές δομές με προδιαγραφές πολυεθνικών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων (κατοίκηση, παιδεία, τζαμιά, κοινωνικές υπηρεσίες υγείας και δραστηριοτήτων, οικονομικές επιχορηγήσεις, παρουσία και διαχείριση από ΜΚΟ) σχεδιάζονται πάντοτε με βάσεις μονιμότητας. Οι έντονες αντιδράσεις των νησιωτών μας βασίζονται στην έλλειψη οιασδήποτε εγγύησης των Βρυξελλών για ολιγοήμερες διατυπώσεις ασύλου, για επιβεβλημένους επαναπατρισμούς, για συμφωνία επιστροφών με την Τουρκία, για ισομερή κατανομή στις χώρες της Ε.Ε. Η δημιουργία πολυεθνικών ισλαμικών πόλεων 5-10 χιλιάδων κατοίκων στη Χίο και τη Λέσβο δυναμιτίζει τις παραδοσιακές κοινωνικές δομές, αλλοιώνει βασικές υποδομές του κάθε νησιού (επικοινωνίες, μεταφορές, εμπορικές συναλλαγές), δημιουργεί εστίες ανθελληνικών (ίσως και φιλοτουρκικών, πιθανώς αντιχριστιανικών) δραστηριοτήτων στα σύνορα με την Τουρκία του δεδηλωμένου casus belli.  Κλειστές δομές σημαίνουν μονιμότητα. Κάθε φορά που θα εισέρχονται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα στην Ε.Ε. παράνομοι μετανάστες, οι γενναίες, σωτήριες αποτροπές τού Λιμενικού μας (όπως πρόσφατα στη Φολέγανδρο, στο Ικάριο, στην Πάρο) θα αποδεικνύονται μάταιες προσπάθειες ακύρωσης της ανύπαρκτης ευρωπαϊκής πολιτικής των Βρυξελλών για το μεταναστευτικό – πολιτική που δεν έχει νομοθετηθεί ακόμα πουθενά από τις Βρυξέλλες, που ασκείται με βάση γραφειοκρατικά memoranda και μόνον και η οποία επιβάλλεται στα νησιά του Αιγαίου από την κυβέρνηση που τα ίδια τα νησιά ψήφισαν για να τα προστατεύσει από την παράνομη μετανάστευση!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή