Τεχνητή νοημοσύνη – τα «ψιλά γράμματα»

Τεχνητή νοημοσύνη – τα «ψιλά γράμματα»

Kύριε διευθυντά 
Tεχνητή νοημοσύνη είναι η ευφυΐα των μηχανών. Πρόκειται για τεχνολογία που μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και πολύ καλύτερα. Εχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας από το 1996, όταν για πρώτη φορά σε παρτίδα σκάκι έχασε ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροφ. Εκτοτε μπήκε στη ζωή μας το κινητό, το Facebook κ.λπ. και ποιος ξέρει τι θα επακολουθήσει. Σίγουρα θα αλλάξουν πολλά, θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στις κοινωνίες, στην οικονομία, στη φύση της εργασίας, στη βιολογία – ιατρική, στην τέχνη, στην αμυντική βιομηχανία κ.λπ. Θα προκληθούν και ψυχολογικά προβλήματα, αφού οι μηχανές οι αλάνθαστες θα ταπεινώνουν «εν πολλοίς» τον άνθρωπο που κάνει και λάθη. 

Σίγουρα θα προκύψουν και θετικά στοιχεία, π.χ. στα οπλικά συστήματα, που γενικά εμποδίζουν την πρόοδο της ανθρωπότητας, αρκεί να υπάρξει λογική στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. 

Επίσης θετικά στοιχεία θα υπάρξουν στην υγεία, όπου αναμένονται «θαύματα», κ.λπ. Ισως η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η τελευταία εφεύρεση της ανθρωπότητας, καθώς έπειτα οι μηχανές θα είναι ικανότερες στο να επινοούν νέες εφευρέσεις. Ομως υπάρχουν αλγόριθμοι, που αποτελούν πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης, με προκαταλήψεις επειδή φτιάχνονται από ανθρώπους που έχουν προκαταλήψεις. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει συνείδηση, αυτή είναι η διαφορά με τον άνθρωπο. 

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι άνθρωποι με τους μη συνειδητούς αλγορίθμους υψηλής νοημοσύνης, που θα μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα. Αλγόριθμοι σε νοσοκομεία των ΗνωμένωνΠολιτειών έκαναν συστηματική διάκριση εις βάρος μαύρων στο δέρμα πολιτών, επίσης σε τράπεζες οδήγησαν την έρευνα της πιστοληπτικής ικανότητας των πολιτών σε προγνωστική αστυνόμευση κ.λπ. Ειδικοί στα ανωτέρω τονίζουν τον μεγάλο κίνδυνο κατάργησης θέσεων εργασίας. 

Η άποψή μου είναι ότι η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όπως διαχρονικά έγινε με όλες τις μεγάλες αλλαγές, αρκεί να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για τα επερχόμενα. Ακόμη οι άνθρωποι ίσως θα έχουν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με τον «άνθρωπο», ίσως μπει στη ζωή μας περισσότερο η φιλοσοφία. Η όποια ανησυχία έγκειται στο ότι τα μεγάλα κράτη δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην κλιματική αλλαγή, στα εμβόλια και σε άλλα. Θα συμφωνήσουν στα πιο δύσκολα της τεχνητής νοημοσύνης; Τα περισσότερα από τα ανωτέρω είναι θέσεις ειδικών, οι οποίες, ταπεινά δηλώνω, αποτελούν και προσωπικούς προβληματισμούς.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή