Αποστήματα τρελής γραφειοκρατίας

Αποστήματα τρελής γραφειοκρατίας

Kύριε διευθυντά
Και όμως! Το έζησα και αυτό εν έτει 2021!

Προκειμένου  να τακτοποιήσω μια υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου, χρειάστηκα πριν από λίγες ημέρες, εκτός της φορολογικής να έχω και ασφαλιστική ενημερότητα. Υπέθεσα ότι θα ήταν μια τυπική διαδικασία και πως θα την εξασφάλιζα από τον ασφαλιστικό φορέα, ηλεκτρονικά…

Υπέστην όμως πλάνην οικτράν, καθότι η τελευταία δεν αφορούσε μόνο τον κύριο ασφαλιστικό φορέα που είχα, δηλαδή το ΙΚΑ αλλά και το ΤΑΝΠΥ, στο οποίο είχα ασφαλιστική κάλυψη έως το 2008. Το ΤΑΝΠΥ, όπως και το ΙΚΑ, όταν έγινε η ενοποίηση των ταμείων, εντάχθηκαν στον ενιαίο ΕΦΚΑ…

Ησυχος ότι έχοντας εξοφλήσει όλες τις οφειλές μου στο ακέραιο, σύμφωνα με την κατηγορία στην οποία με είχε εντάξει το ίδιο το ΤΑΝΠΥ, μετά την ηλεκτρονική αίτηση που έκανα, περίμενα και την έκδοση της ενημερότητας.

Ω του θαύματος, ήλθε η απάντηση ότι ενημερότητα δεν μπορεί να εκδοθεί λόγω του ότι το ΤΑΝΠΥ πρέπει να κάνει έλεγχο, ενώ στα άλλα ταμεία δεν υπήρχε οφειλή. Επισημαίνω ότι από το 2008 δεν είχα καμιά υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης από το ΤΑΝΠΥ.

Τηλεφωνική ή ηλεκτρονική επικοινωνία με αυτό το ασφαλιστικό απολίθωμα, φυσικά αδύνατη… Υστερα από αναζήτηση ημερών βρέθηκε κάπου στον Πειραιά κάποιο γραφείο που παλιά, όπως μας είπαν, λεγόταν ΤΑΝΠΥ αλλά τώρα ανήκει στον ΕΦΚΑ. Λόγω λοιπόν της «αδυναμίας» να επικοινωνήσει κάποιος με το ΤΑΝΠΥ αποφάσισα να πάω εκεί ο ίδιος, μπας και βγάλω κάποια άκρη.

Εχοντας λοιπόν υποβάλει την αίτηση για χορήγηση της ασφαλιστικής ενημερότητας, στα μέσα Δεκεμβρίου 2021, τότε, και μόνον τότε, αποφάσισαν μετά 13 χρόνια να προβούν στη σχετική εκκαθάριση, η οποία και ολοκληρώθηκε στις 21/12/2021.

Ευρισκόμενος πλέον στο γραφείο αυτό προσωπικά, άκουσα και το εξής συγκλονιστικό: «Δυστυχώς προκύπτει μία διαφορά  στις κύριες ασφαλιστικές εισφορές περίπου 2.800 ευρώ και επιπλέον…πρόστιμα 4.000 ευρώ!!! Εάν δεν τα καταβάλετε όλα, ενημερότητα ΓΙΟΚ!!!!». Δηλαδή οφείλω σύμφωνα με το ΤΑΝΠΥ 6.800 ευρώ.

1. Επειδή, όπως μου είπαν, με είχαν κατατάξει από λάθος τους σε άλλη κατηγορία από αυτήν που γνώριζα και πλήρωνα κανονικά όλα τα χρόνια.

2. Επειδή δεν το «φαντάστηκα ότι οφείλω», αφού ουδέποτε ειδοποιήθηκα για τις διαφορές αυτές, αν και γνώριζαν τη διεύθυνσή μου.

3. Γιατί, αφού η εκκαθάριση έγινε στις 21/12/2021, ο κεφαλικός φόρος που ελέω Θεού πρέπει να πληρώσω, ανέρχεται στο διπλάσιο της οφειλής, επειδή ήμουν «αμελής» και δεν φαντάστηκα ότι έπρεπε να πληρώσω!..

Το συγκλονιστικότερο όμως από όλα ήταν η απάντηση που πήρα επισήμως από τον ΕΦΚΑ, ότι εγώ φταίω γιατί «όφειλα να ενημερώνομαι από τους συλλόγους (;;;) και τον κλαδικό Τύπο!»

Δηλαδή, πάλι καλά που δεν αποφάσισε ο ΕΦΚΑ πως, εκτός του προστίμου, θα έπρεπε να υποστώ και τον σχετικό… ραβδισμό (όπως επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) γιατί δεν φρόντισα να αγοράσω για ενημέρωση της κατάστασής μου «Τα ΝΕΑ του ΤΑΝΠΥ» ή όπως ονομάζεται ο κλαδικός τύπος του συγκεκριμένου φορέα, που έπαψε να ισχύει από το 2008!

Τα πλήρωσα όλα βέβαια για να κάνω τη δουλειά μου αλλά ασφαλώς θα ακολουθήσουν οι σχετικές προσφυγές όπου απαιτούνται! 

Διερωτώμαι όμως: Είναι αυτή η σύγχρονη χώρα που ονειρευόμαστε, που τιμωρεί και εκβιάζει τους νομοταγείς πολίτες με απίθανες αποφάσεις; Φανταστείτε να επιχειρούσα να λύσω τα παραπάνω, ηλεκτρονικά!

Αυτή είναι η ρεαλιστική εικόνα μιας κατάστασης που εξακολουθεί να υπάρχει, όπως με ενημέρωσαν και άλλοι παθόντες, με κάποια Ταμεία!
Κύριε υπουργέ, αγαπητέ κ. Χατζηδάκη… Είναι καιρός πια να σπάσετε και αυτά τα αποστήματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή