Με τον Mr Selfridge ή με τον Mr Crabb;

Κύριε διευθυντά
Προ πενταετίας περίπου η ΕΡΤ προέβαλλε την τηλεοπτική σειρά «Mr Selfridge», ένα δραματοποιημένο χρονικό της δημιουργίας του ομώνυμου λονδρέζικου πολυκαταστήματος. Εκεί λοιπόν, κάπου στον 3ο κύκλο, ο Mr Crabb, ο λογιστής της εταιρείας, όταν πληροφορείται ότι ο Mr Selfridge, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της γυναίκας του, σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει, με κεφάλαια της εταιρείας, ένα συγκρότημα κατοικιών για τη στέγαση των βετεράνων του πολέμου, έπειτα από μια βασανιστική ψυχική διεργασία, θα αναρριχηθεί σε δυσθεώρητο ηθικό ύψος και με απροσδόκητο θάρρος θα εκστομίσει μια φράση που θα αφήσει άφωνο τον παντοδύναμο συνομιλητή του. 

Σε αυτό το σημείο, έτσι για να εισπραχθεί όσο πιο δραματολογικά γίνεται η αξία της φράσης, είναι απαραίτητο να σκεφθούμε την απόσταση που χωρίζει τους δύο άνδρες. Ο ένας, πανίσχυρος επιχειρηματίας, του οποίου όλα τα τολμηρά σχέδια έχουν πραγματοποιηθεί, κόντρα σε κάθε κύμα προκαταλήψεων και άλλων αντιξοοτήτων. Ο άλλος, ένας ασήμαντος καταστιχογράφος, που με την ψυχή στο στόμα προσπαθεί να μαζέψει τις μικρές καταστροφές που άφηνε πίσω του ο άτσαλος, καινοτόμος ηγέτης. Το πιο σημαντικό: Η δαπάνη είχε ομόφωνα εγκριθεί από το Δ.Σ. της εταιρείας.

Μεταφέρω λοιπόν, από μνήμης, τη γενναία, επίμαχη φράση: «Mr Selfridge, είμαι εδώ για να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τον καλύτερο τρόπο. Το ύψιστο από αυτά τα καθήκοντα είναι να προστατεύω τα συμφέροντα της εταιρείας, όταν αυτά κινδυνεύουν…». Και έπειτα από έναν σιωπηρό μετεωρισμό, θα προσθέσει: «Ακόμα και από εσάς…». Και χωρίς χρονοτριβή, σε μια κλιμάκωση της έντασης, θα του εγχειρίσει την παραίτησή του λέγοντας: «Και για να σας απαλλάξω από τη δοκιμασία να με απολύσετε, ορίστε η παραίτησή μου…». Πρόθυμος, έτσι, να καταβάλει το τίμημα της υπεύθυνης στάσης του. Γιατί: «Η αλήθεια δεν ζημιώνει αυτόν που τη λέει»…

Κλείνω την επιστολή εδώ, ώστε, εν είδει επίγευσης, να αφήσω τον κάθε αναγνώστη να αναμετρηθεί με το δραματικό, το θυσιαστικό ρίγος αυτής της υψηλού συμβολισμού ενάρετης ανυπακοής του Mr Crabb. Μιας κατά μέτωπον ανυπακοής, όπως υποδηλώνουν οι λέξεις-κλειδιά της φράσης: «Ακόμα και από εσάς…». 

Αυτά, με αφορμή την πρόσφατη πώληση των εμβληματικών πολυκαταστημάτων του Λονδίνου, υπενθυμίζοντας συγχρόνως πόση ανάγκη έχουμε από τους «ποτέ από το χρέος μη κινούντες» Mr Crabb-αληθώς θεματοφύλακες αυτής της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή