Κύριε διευθυντά
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το άρθρο στελέχους της εταιρείας PwC που δημοσιεύσατε στη σελ. 9 της Οικονομικής «Καθημερινής» της Κυριακής 13ης/2 και ιδίως το τελευταίο τμήμα του, καθώς και η με τονισμένα γράμματα «κρίσιμη» επισήμανση που περιλαμβάνεται. Και τούτο διότι αποτελεί σχήμα οξύμωρο –αν όχι και, επιεικώς, μάλλον τόλμημα– να ζητείται απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης των κυρίως υπευθύνων –μαζί με το Airbnb– της αλματώδους αύξησης των πραγματικών και «αντικειμενικών» αξιών των ακινήτων κάποιων περιοχών, με επακόλουθο την αύξηση των αντιστοίχων τεκμηρίων. Αντ’ αυτού, η αρθρογράφος θα έπρεπε να συνηγορήσει μόνο υπέρ της πλήρους κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης (το «πόθεν έσχες» καλώς υπάρχει, για ημεδαπούς και αλλοδαπούς, εφόσον με αυτό διασφαλίζεται ότι τα ελεγχόμενα κεφάλαια δεν είναι προϊόντα «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος») καθώς αυτά περιορίζουν την ατομική οικονομική ελευθερία επηρεάζοντας την ιεράρχηση (προτεραιοποίηση) των δαπανών του καθενός.
Και επειδή, όπως φαίνεται –παρά τις αρχικές, θριαμβευτικές περί καταργήσεως των τεκμηρίων εξαγγελίες– ο αρμόδιος υπουργός μάλλον δεν έχει το σθένος να υπερκεράσει την επιχειρηματολογία των μανδαρίνων/«τεκμηριολόγων» του υπουργείου του, θα βοηθούσε πολύ αν η αρθρογράφος –λόγω και της ειδικότητάς της– δημοσίευε σε έγκριτα έντυπα του εξωτερικού –κυρίως ΗΠΑ και Ην. Βασιλείου (όπου η δυσανεξία των αγγλοσαξόνων σε παρόμοιες αυθαιρεσίες είναι χαρακτηριστική)– τα κύρια σημεία του περί ελαχίστων δαπανών διαβίωσης νόμου, ώστε να πληροφορηθεί και το διεθνές κοινό τι είδους οικονομική ελευθερία απολαμβάνουμε εδώ, στην κοιτίδα του περί ελευθερίας ιδεώδους…
Διότι δεν νοείται το Δημόσιο, με «ανατολίτικης» νοοτροπίας «κουτοπονηριές» και αυθαιρεσίες όπως τα τεκμήρια διαβίωσης, να εισπράττει έσοδα που θα μπορούσε να εισπράξει με περισσότερο έντιμο και ευθύ τρόπο – π.χ. με μικρομεταβολές σε κάποιους φορολογικούς συντελεστές πολύ λίγοι θα διεμαρτύροντο, ειδικά από εδώ και στο εξής που απαιτούνται αυξημένες δαπάνες, ιδιαίτερα για την εθνική άμυνα.
Εν κατακλείδι, λαμβανομένου υπόψη ότι οι πελάτες της αρθρογράφου έχουν ήδη αρκετά προνόμια, τυχόν ικανοποίηση του περί εξαιρέσεώς των από τα τεκμήρια διαβίωσης, όσο αυτά ισχύουν, αιτήματος, θα αποτελούσε προσβολή της νοημοσύνης και, κυρίως, της αξιοπρεπείας των ημεδαπών, που έτσι θα θεωρήσουν πλέον οριστικώς εαυτούς ιθαγενείς σε καθεστώς αποικιοκρατίας – με τις επακόλουθες συνέπειες… Αμοιβαίως επωφελής η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, έστω με κάποια λελογισμένα ανταλλάγματα, αλλά μέχρις ενός σημείου – διαφορετικά θα απελάμβαναν απαραδέκτου καθεστώτος ασυδοσίας.