Κύριε διευθυντά
Με αφορμή την επικαιρότητα με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία ανακύπτει το ερώτημα ποια ήταν η «Πορτοκαλί Επανάσταση» στην Ουκρανία, που συνδέεται με τον πόλεμο της Ουκρανίας; Με βάση την πολιτική ουκρανική ιστορία, η «Πορτοκαλί Επανάσταση» ήταν μια σειρά από διαμαρτυρίες και πολιτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ουκρανία από τον Νοέμβριο του 2004 έως τον Ιανουάριο του 2005. Αφορμή αποτέλεσαν οι αντιδράσεις των οπαδών του φιλοευρωπαϊστή υποψήφιου προέδρου της χώρας Βίκτωρ Γιούσενκο για εκλογική νοθεία, που καταλόγισαν στον φιλορώσο υποψήφιο πρόεδρο Βίκτωρ Γιανουκόβιτς στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 21ης Νοεμβρίου 2004, με αποτέλεσμα να εκλεγεί πρόεδρος ο Γιανουκόβιτς.
Υστερα από αυτά άρχισαν οι διαδηλώσεις υπέρ του Γιούσενκο με επίκεντρο την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, και συγκεκριμένα την κεντρική πλατεία της Ανεξαρτησίας, και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε τότε Euromaida (Eυρωμαϊντάν), δηλαδή ευρωπλατεία. Με τις διαδηλώσεις αυτές οι φιλοευρωπαϊστές και γενικά οι φιλοδυτικοί οπαδοί του Γιούσενκο πέτυχαν μιαν ακόμα επαναληπτική ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας της Ουκρανίας για τις 26 Δεκεμβρίου του 2004. Επειτα από εξονυχιστικό έλεγχο από εγχώριους και διεθνείς παρατηρητές ανακηρύχθηκε πρόεδρος ο φιλοευρωπαϊστής Γιούσενκο με ποσοστό 52% έναντι 44% του αντιπάλου του Βίκτωρ Γιανουκόβιτς.
Η επανάσταση αυτή των φιλοευρωπαϊστών Ουκρανών ονομάστηκε «Πορτοκαλί Επανάσταση», διότι στη διάρκεια των διαδηλώσεων οι διαδηλωτές κρατούσαν κομματικές μονόχρωμες σημαίες με έντονο πορτοκαλί χρώμα. Ωστόσο οι Ρώσοι θεώρησαν ότι η εκλογική πλειοψηφία υπέρ του Γιούσενκο ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης και προπαγάνδας των δυτικών και του ΝΑΤΟ με στόχευση τη Ρωσία, οπότε αποφάσισαν τον Φεβρουάριο 2022 εισβολή στην Ουκρανία προκειμένου να θέσουν φραγμό στα σχέδιά τους, με αβέβαια, όμως, τα αποτελέσματα της εισβολής μέχρι τούδε, αν και έχει συμπληρωθεί ένας και πλέον μήνας από την εισβολή, και τούτο λόγω της γενναίας αντίστασης του ουκρανικού στρατού και λαού.