Το φρικτό πρόσωπο του Ηρώδη Αττικού 

Το φρικτό πρόσωπο του Ηρώδη Αττικού 

Κύριε διευθυντά
Είναι πολύ μεγάλη τιμή για έναν καλλιτέχνη να δώσει παράσταση στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το επονομαζόμενο και Ηρώδειο.

Επί ρωμαϊκής κυριαρχίας, ο Ηρώδης που ήταν ο Δυνάστης των Αθηνών, έκανε την αναμαρμάρωση του Ωδείου το 161 μ.Χ., δίνοντάς του και τον χαρακτηρισμό Ηρώδειο. Στο σημείο αυτό προϋπήρχε το Ωδείο τού Περικλέους. 

Ο Ηρώδης, όταν έγινε 40 ετών, αποφάσισε να παντρευτεί ένα κοριτσάκι 14 ετών: Τη Ρωμαία Ρήγιλλα. 

Στην έκτη της γέννα, ο Ηρώδης έστειλε έναν υπηρέτη του, τον Αλκιμέδοντα, να σκοτώσει τη Ρήγιλλα δίνοντάς της μια κλωτσιά την ώρα που γεννούσε! Η ταλαίπωρη αυτή γυναίκα ξεψύχησε με αβάσταχτους πόνους και κατακλυσμιαία αιμορραγία. Ταυτόχρονα χάθηκε και το νεογέννητο παιδί της. 
Ο αδελφός της Ρήγιλλας, ο Βραδούας, ύπατος στρατηγός εκείνη τη χρονιά, προσήγαγε σε δίκη τον Ηρώδη ως δολοφόνο αλλά και ως παιδοκτόνο.
Ομως ο αυτοκράτωρ της Ρώμης αθώωσε τον Ηρώδη, και δεν τιμώρησε ούτε τον Αλκιμέδοντα που έδωσε την κλωτσιά. 

Το Ηρώδειο σήμερα, όχι μόνο δεν του άλλαξαν το όνομα που θυμίζει αυτό το τέρας, αλλά κοντεύει να γίνει τόσο προβεβλημένο όσο και ο Παρθενών. 
Απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο (εκεί όπου έγιναν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896) φιγουράρει και η οδός Ηρώδου Αττικού. 
Εκεί και τα πρώην Ανάκτορα, εκεί και το σημερινό Προεδρικό Μέγαρο.

Μα καλά, δεν βρήκαν άλλο όνομα να βάλουν; Στη διασημότερη οδό της χώρας, το όνομα ενός άνανδρου δολοφόνου της Ρωμαιοκρατίας;

Μήπως είμαστε ακόμη υπό κατοχήν;

Μήπως «μετηλλάξαμεν τυράννους», όπως μας είπε και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή