Ελευθερία Τύπου, πολλές οι απορίες

Ελευθερία Τύπου, πολλές οι απορίες

Κύριε διευθυντά
Δύο πρόσφατα άρθρα εκλεκτού συνεργάτου της «Καθημερινής», σχετικά με τον δείκτη δημοσιογραφικής ελευθερίας διαφόρων χωρών (freedom index) σύμφωνα με τον οποίο, και προς αγανάκτηση του συντάκτου σας, η Ελλάδα «κατρακύλησε» στην 108η θέση, μου κίνησαν την περιέργεια κι έριξα μια ματιά στην ιστοσελίδα της οργάνωσης «Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα» (Reporters Sans Frontieres – RSF) να δω τι γίνεται τέλος πάντων. Είδα λοιπόν ότι ο επισήμως πολυ-πολιτισμικός Καναδάς (όπου ζω), μια χώρα ελεύθερη με βρετανική κοινοβουλευτική παράδοση, στην οποία όμως δεν βγαίνει καμία κομματική, αμιγώς αθλητική ή χυδαία εφημερίδα, κατατάσσεται σε χαμηλότερη θέση από χώρες όπως: Τζαμάικα, Ναμίμπια, Τιμόρ και Λέστε, Σεϋχέλλες κ.λπ. H δε πλουραλιστική Ιταλία, εκτός από όλες τις προηγούμενες χώρες, είναι ακόμη πιο χαμηλά και από τις: Σουρινάμ, Τόγκα, Σιέρρα Λεόνε, Μολδαβία, Κάπο Βέρντε, Ρουμανία, Γκάμπια, Βόρεια Μακεδονία, Μπουρκίνα Φάσο, Σαμόα, Μπελίζ, Δομινικανή Δημοκρατία (η χώρα του Πάπα Ντοκ), Τρινιτάντ και Τομπάκο, Μπουτάν και άλλες. Χωρίς καμιά διάθεση ειρωνείας ή υποτίμησης, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι στις χώρες αυτές έγινε τόσο μεγάλη δημοκρατική πρόοδος και έχουν περισσότερη ελευθεροτυπία. Ας μην τις παίρνουμε τοις μετρητοίς τέτοιες βαθμολογίες, αφού και η χώρα της οποίας οι εφημερίδες ξεσκέπασαν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ δεν τα πήγε και τόσο καλά. Δεν νομίζω ότι κανείς χάνει τον ύπνο του με αυτά τα πράγματα.

ΥΓ.: Εγραψα την επιστολή αυτή, δίστασα και την έστειλα στα trash του κινητού μου. Ωσπου το Σάββατο (7/5) είδα το άρθρο για το ίδιο θέμα, ετέρου εξίσου εκλεκτού αρθρογράφου σας. Μ’ ένα σμπάρο που λέμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή