Να (ξανα)διαβάσουμε τη Συμφωνία Πρεσπών;

Να (ξανα)διαβάσουμε τη Συμφωνία Πρεσπών;

Κύριε διευθυντά
Ακούγονται κατά καιρούς ψίθυροι, «Να σκίσουμε τη συμφωνία, μας πήραν τη γλώσσα, μας πήραν το όνομα, τώρα θα μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα στο σχολείο τα σκοπιανά». Αλλά και πρόσφατα με στεντόρεια φωνή ακούστηκαν οι χαρακτηρισμοί:  «Αθλια η Συμφωνία των Πρεσπών», «Να γιατί είναι εγκληματική η Συμφωνία των Πρεσπών», «Η εθνικά επικίνδυνη Συμφωνία των Πρεσπών…».

Αυτοί οι αφορισμοί για μια διεθνή συμφωνία που υπογράψαμε, με αναστάτωσαν. Πριν από τη συμφωνία, το γειτονικό κράτος ήταν διεθνώς γνωστό με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», έτσι το αναγνώρισαν 150 κράτη. Στο ένθετο της «Καθημερινής» (14 Ιουνίου 2018), Η συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων, η Ελλάδα αναφέρεται ως «Πρώτο Μέρος» και το όμορο κράτος ως «Δεύτερο Μέρος». Αντιγράφω: Αρθρο 1,3 α) «Το επίσημο όνομα του Δευτέρου Μέρους θα είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του Δευτέρου Μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes (σ.σ. προς όλους). Το σύντομο όνομα του Δευτέρου Μέρους θα είναι “Βόρεια Μακεδονία”. β) Η ιθαγένεια του Δευτέρου Μέρους θα είναι Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. γ) Η επίσημη γλώσσα του Δευτέρου Μέρους θα είναι η “Μακεδονική γλώσσα”, όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων. Αρθρο 7, 4. Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική, ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Τα μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δευτέρου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους. Αρθρο 8, 3. Το Δεύτερο Μέρος δεν θα χρησιμοποιήσει ξανά καθ’ οιονδήποτε τρόπο και σε όλες τις μορφές του το σύμβολο που πριν απεικονιζόταν στην προηγούμενη εθνική σημαία του». Η συμφωνία καταλήγει: «Σε πίστωση των ανωτέρω τα μέρη υπέγραψαν διά των αντιπροσώπων τρία αντίγραφα στην αγγλική γλώσσα. Παρέστη ως μάρτυρας ο Μάθιου Νίμιτς». Βέβαια ο κ. Νίμιτς δεν είναι απλώς μάρτυρας, αλλά μάλλον συντάκτης και «υποβολέας» της συμφωνίας. 

Αλλά, τέλος πάντων, έτσι γίνεται πάντα, από σεβασμό προς τα μέρη. Επιτέλους, καμία διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να ακυρωθεί, εκτός και αν γίνει παγκόσμιος πόλεμος. Ο Ερντογάν προσπαθεί, είκοσι χρόνια τώρα, να απαξιώσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά μάταια κοπιάζει. Οσο για τη γλώσσα: Ποιος είπε πως τα παιδιά μας θα μαθαίνουν στο σχολείο σκοπιανά. Στα νιάτα μας είχαμε τα «γαλλικούλια», ήλθαν τα αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά. Σήμερα υπάρχουν ιδιωτικά φροντιστήρια ξένων γλωσσών στα κινεζικά, κορεατικά κ.λπ. Αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και για «Μακεδονικά» ποιος θα τους εμποδίζει να τα μάθουν. Ηδη υπάρχει δημόσιος φορέας «Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης», όπου διδάσκονται σε τριετή βάση και με δίπλωμα, τα αλβανικά, ρωσικά, βουλγαρικά, τουρκικά, σερβικά, ρουμανικά. Τι θα βλάψει αν διδάσκονται και τα Μακεδονικά σε φροντιστήρια;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή