Ο ημέτερος ΕΝΦΙΑ και δείγμα Βρυξελλών

Ο ημέτερος ΕΝΦΙΑ και δείγμα Βρυξελλών

Κύριε διευθυντά
Πολλά έχουν ειπωθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με τον αναθεωρημένο ΕΝΦΙΑ του 2022. Ακούσαμε ότι πολλοί συμπολίτες μας θα δουν μείωση των χρεώσεων, ενώ λίγοι θα δουν αύξηση. Αυτό όμως που είδαμε πολλοί στο εκκαθαριστικό της εφορίας, μόνο ευφορία δεν μας προξένησε: προσαύξηση της τάξης του 550% – ναι, καλά διαβάσατε, 550%. Η περυσινή χρέωση του ακινήτου μου ήταν 4,85 ευρώ/τ.μ., ενώ η φετινή φτάνει στα 26,96 ευρώ/τ.μ., για ένα άδειο οικόπεδο. Αυτό σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας αδυνατεί πλέον να διατηρήσει την κυριότητα του ακινήτου του, σε περίπτωση που βρίσκεται στις περιοχές όπου έγινε αυτή η εντυπωσιακή προσαύξηση του ΕΝΦΙΑ. Λέγαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει δυσανάλογοι οι φόροι, ειδικά αυτοί που αφορούσαν τη μεσαία τάξη, φαίνεται όμως ότι τώρα οι χρεώσεις έχουν εκτοξευθεί. 

Κατοικώ εδώ και 6 χρόνια στο Βέλγιο, όπου ο αντίστοιχος με τον ΕΝΦΙΑ φόρος επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο με απόλυτα λογικό τρόπο: αντιστοιχεί σε περίπου ένα μηνιαίο ενοίκιο ετησίως. Ο φόρος αυτός αναφέρεται σε κάθε ακίνητο και αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι την κεντρική κυβέρνηση. Χρεώνεται μεμονωμένα, δίχως να λειτουργεί προσθετικά ώστε να αλλάξει κατηγορία χρέωσης ο ιδιοκτήτης σε περίπτωση που έχει πολλά ακίνητα στο όνομά του. Ισως ήλθε η ώρα να πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τις ευρωπαϊκές χώρες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή