Εσαεί ευγνώμονες στον Ερρίκο Ντυνάν

Εσαεί ευγνώμονες στον Ερρίκο Ντυνάν

Κύριε διευθυντά
Η 8η Μαΐου ήταν, όπως έχει καθιερωθεί, η Ημέρα του Ερυθρού Σταυρού, η οποία συμπίπτει με τη γενέθλιο ημέρα του Ελβετού επιχειρηματία και ανθρωπιστή Ερρίκου Ντυνάν (Henri Dunant 1828-1910), εμπνευστή και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού.

Ο κόσμος οφείλει ευγνωμοσύνη και χάρη στον εμπνευστή και θεμελιωτή του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος ευρισκόμενος, κατά τύχη, στο Σολφερίνο της Ιταλίας, όπου οι στρατοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, και της Αυστρίας συγκρούστηκαν (24.6.1859), καταλήφθηκε από φρίκη και βαθιά συμπάθεια όταν είδε τους τραυματίες εγκαταλελειμμένους στο πεδίο της μάχης, γογγύζοντας και αποθνήσκοντας οικτρά, κατά τη στιγμή που πολλοί, από τις 40.000, τελικά, αποθανόντων, θα ηδύναντο να σωθούν, εάν υπήρχε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το φρικώδες θέαμα των κειμένων και ολοφυρομένων στρατιωτών και πολιτών εξανάγκασε τον ευαίσθητο Ερρίκο Ντυνάν να διακόψει το εμπορικό ταξίδι του στη Ρώμη και να επιστρέψει από το Σολφερίνο, αμέσως, στη Γενεύη, όπου η έδρα των επιχειρήσεών του, τις οποίες πώλησε και διέθεσε όλη την περιουσία του για έναν ωραίο σκοπό. Τον σκοπό της ανακουφίσεως του ανθρώπινου πόνου.

Ασχολήθηκε, αμέσως, με τη συγγραφή βιβλίου, με τον τίτλο «Μία ανάμνηση από το Σολφερίνο», το οποίο συνιστούσε την ίδρυση εθνικών εταιρειών ή συλλόγων, για την ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών του στρατού εν καιρώ πολέμων και τη σύναψη από τα κράτη μιας «απαραβιάστου συμβάσεως», η οποία θα αποτελούσε και αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κάθε εθνικής εταιρείας ή συλλόγου ή σωματείου ή κοινωνίας, με άλλα λόγια, του Ερυθρού Σταυρού ως βοηθητικής υπηρεσίας του στρατού.

Η πρώτη ενέργεια κατέληξε στην ίδρυση του θεσμού του Ερυθρού Σταυρού, ενώ η δεύτερη στη σύναψη της Διεθνούς Συμβάσεως της Γενεύης του 1864, η οποία, έκτοτε, αποτέλεσε το θεμέλιο του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (International Humanitarian Law). Eπί τη βάσει της συμβάσεως αυτής, ιδρύθη το 1877 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Είναι δε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός μετά τον ΟΗΕ. 

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συνεκάλεσε μία διάσκεψη το 1863 στη Γενεύη, η οποία ενέκρινε ψήφισμα που προέβλεπε την ίδρυση σε κάθε χώρα ενός μόνο Ερυθρού Σταυρού. Η ίδια επιτροπή συνεκάλεσε μία διάσκεψη, η οποία κατέληξε στη σύνταξη της Συμβάσεως της Γενεύης του 1864 και καθιέρωσε την αρχή του σεβασμού των τραυματιών και των ασθενών, μετ’ ολίγον δε και των αιχμαλώτων πολέμου.

Τέλος, οι ανωτέρω συμβάσεις της Γενεύης αναθεωρήθηκαν την 12ην Αυγούστου 1949 οπότε συνήφθησαν οι 4 διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες αφορούν τον στρατό και τον άμαχο πληθυσμό της κάθε χώρας. Σχετικά με τις συμβάσεις αυτές, είναι και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα Ι και ΙΙ του έτους 1977, από τα οποία το Ι αφορά τις διεθνείς ένοπλες συρράξεις ή τον διεθνή πόλεμο, δηλαδή τον πόλεμο μεταξύ δύο ή περισσότερων κρατών, το δε ΙΙ τον εσωτερικό πόλεμο ή τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι συμβάσεις αυτές συνήφθησαν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, η οποία είναι «ο θεματοφύλακας» αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή