Από τους Λαμπράκηδες έως τους βανδαλισμούς

Από τους Λαμπράκηδες έως τους βανδαλισμούς

Κύριε διευθυντά
Διάβασα στην «Καθημερινή» της 13/5 άρθρο του κ. Σάκη Μουμτζή για τους σημερινούς νέους που σπάνε τους τοίχους των βιβλιοθηκών, και την αναγωγή του στους Λαμπράκηδες της δεκαετίας του 1960. Λαμπράκηδες ήταν τότε οι αριστεροί νέοι και είχαν το σύνθημα «πρώτοι στ’ άρματα, πρώτοι και στα γράμματα». Γεννήθηκε και εκφωνούνταν από τους νέους αυτό το σύνθημα το φθινόπωρο του 1942. Είχαν ήδη βγει στα βουνά οι πρώτοι αντάρτες, ακολούθησε ο Γοργοπόταμος και το «πρώτοι στ’ άρματα, πρώτοι και στα γράμματα» σάλπιζε τους πόθους και τις πράξεις των νιάτων. Και οι λίγοι που ζούμε ακόμα και τα αναθυμούμαστε, θλιβόμαστε κατάκαρδα για τα σημερινά ιδανικά και τις πράξεις μιας μερίδας των νέων μας. Και εύλογα ο αρθρογράφος μνημονεύει τον Πασαλίδη και τον Ηλιού, ως και το δικό μας τον Φλωράκη, ως συμπαραστάτες των Λαμπράκηδων που ηγούνταν ο Μίκης. 
Είχε δεσμούς και αγάπες με το χωριό μας την Καστανιά Καρδίτσας ο Χαρίλαος. Δυο αδερφές του πατέρα του παντρεύτηκαν στο χωριό μας. Η Νικολάκαινα τ’ Κόγια και η Νικολάκαινα τ’ Διαμαντή. Τις πρόκανα παιδάκι και μου έμεινε αλησμόνητη και εναργής η επιβλητική και ταυτόχρονα προσιτή και μητρική αρχοντιά τους. Τέτοιος και καλύτερος ήταν και ο Χαρίλαος. Ο αυθεντικά λακωνικός επιτάφιός του στον φίλο και συμμαθητή του Σεραφείμ, και ιδιαίτερα η φράση που απόδειξε τη μεγάλη ψυχή και ειλικρίνειά του, ήταν η εξής: «Μαζί ξεκινήσαμε στη δεύτερη δεκαετία του αιώνα, από τα χωριά του κάμπου της Καρδίτσας εσύ, και των Αγράφων εγώ. Και οι δυο αγωνιστήκαμε για την πατρίδα, από διαφορετικό ταμπούρι, φυσικά, ο καθένας αλλά ενάντια στον κοινό κατακτητή, στον κοινό εχθρό». Και τους καταστροφείς νέους που αντικατέστησαν το «πρώτοι στ’ άρματα πρώτοι και στα γράμματα» της κατοχικής περιόδου και το επόμενο «πρώτοι στα γράμματα πρώτοι στον αγώνα», με τις βαριοπούλες να καταστρέφουν τις βιβλιοθήκες, δεν δίστασε, όπως οι διάδοχοί του που σιωπούν, να τους καλέσει να συμμορφωθούν. Και τελειώνω με τη δημοσιογραφική διαπίστωση (δημοσιογράφος ήταν το πρώτο επάγγελμά μου, στην ίδια εφημερίδα με τον Λάμπρο Σεκλειζιώτη και τον Απόστολο Στρογγύλη) ότι και η «Καθημερινή» που κατά την εκτίμησή μου είναι ιδιαίτερα σοβαρή και υπεύθυνη, εκπλήσσει εμάς τους αιωνόβιους που παλιά διαφορετική την είχαμε γνωρίσει, με τη σφαιρική ευθύτητά της να πληροφορεί και να διδάσκει στους αναγνώστες της την αλήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή