Η «οικία Παλαμά», ο κύριος του χρόνου

Η «οικία Παλαμά», ο κύριος του χρόνου

Κύριε διευθυντά
Συχνά η «Καθημερινή» μας δίνει αφορμές να σχολιάσουμε τα γραφόμενα και να καταχραστούμε τον φιλόξενο χώρο της. Το ρεπορτάζ του κ. Σάκη Ιωαννίδη για τη λεγόμενη «οικία Παλαμά» στην Πλάκα (στις 15/5) ακόμα και εμάς τους άσχετους περί αυτά, μας βάζει σε σκέψεις. Ωστε έτσι λοιπόν… Ο μεγαλύτερος ποιητής της νεώτερης Ελλάδας, αυτός που διαμόρφωσε τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα, ο δάσκαλος του γένους όπως λέγεται, που απάνου στο φέρετρό του ακούμπησε η Ελλάδα, δεν έμενε σε ιδιόκτητο σπίτι αλλά σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. 

Αρα και αυτό το ποίημα για το κυπαρίσσι μέσα στον ευμετάβλητο αττικό ουρανό που μάθαμε στο σχολείο, γράφτηκε κοιτάζοντας από το παράθυρο νοικιασμένου διαμερίσματος, μπορεί στην οδό Ασκληπιού (εκεί κοντά στο άγαλμά του). Στο Ιντερνετ υπάρχει μια φωτογραφία του ποιητή ανάμεσα σε στοίβες ολόκληρες βιβλίων από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Εχει τα χέρια σταυρωμένα και το βλέμμα του μέσα από τα πυκνά φρύδια δείχνει πως είναι κύριος του χρόνου. Φαντάζεται κανείς πώς τα μετέφερε αυτά τα βιβλία με τα μέσα της εποχής, από το ένα διαμέρισμα στο άλλο, γέροντας πια, 5-6 χρόνια πριν πεθάνει; Κόπος θα ήταν να σηκώσει και τα δικά του Απαντα. Βλέπουμε σήμερα σε δημοσιεύματα ή εκπομπές διάφορους ανθρώπους των γραμμάτων και πανεπιστημιακούς, οχυρωμένους στα πολυτελή γραφεία τους μπροστά σε ακριβές βιβλιοθήκες, να δίνουν συνεντεύξεις απαξιώνοντας τον γερο-Παλαμά, τον θεωρούν λέει ξεπερασμένο. Δε βαριέσαι, από τα περισσευούμενα του Παλαμά ας φάνε κι άλλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή