Ποια η «ταυτότητα» των αντιεξουσιαστών;

Ποια η «ταυτότητα» των αντιεξουσιαστών;

Κύριε διευθυντά
Διαβάζουμε για τις βίαιες παρεμβάσεις τους εντός των ΑΕΙ, αλλά κανένας δεν μας είπε ακόμα ποιοι ή τι είναι oι αντιεξουσιαστές. Με τι ασχολούνται; Πώς βγάζουν τα προς το ζην; Είναι φοιτητές του ιδίου ιδρύματος ή παρείσακτοι που βρίσκουν ευκαιρία να προβάλουν τα απωθημένα τους;

Εντούτοις, εδώ και πολλά χρόνια συλλαμβάνονται αρκετοί από αυτούς και θα έπρεπε να υπάρχει ήδη μία εικόνα τού σε τι κοινωνική και οικονομική τάξη ανήκουν. Κάποιοι, βέβαια, αποδείχθηκε ότι ήταν γόνοι αριστερών πολιτικών, που εκδήλωναν κυρίως τα απωθημένα των γονέων τους. Ομως εγώ πιστεύω ότι οι περισσότεροι δεν είναι καν φοιτητές του οικείου ιδρύματος αλλά αποτυχόντες στις εισαγωγικές ή ίσως επιτυχόντες σε χαμηλότερου επιπέδου σχολές, που εκδηλώνουν έτσι την απογοήτευσή τους.

Οι καταλήψεις χώρων εντός των ΑΕΙ δεν δικαιολογούνται αλλιώς, αφού οι ίδιες ομάδες έχουν από χρόνια καταλάβει και κτίρια εκτός ΑΕΙ. Γι’ αυτούς όμως είναι σημαντικό να προβάλουν εντυπωσιακά τις περιθωριακές αντιλήψεις τους ή να παρεμβαίνουν έμμεσα στον εκπαιδευτικό χώρο στον οποίο δεν έγιναν δεκτοί. Ανάλογη είναι η στάση του ΚΚΕ, που αναρτά πανό με συνθήματα στην Ακρόπολη, γιατί αν τα αναρτούσε έξω από τα γραφεία του στον Περισσό, δεν θα το ανέφεραν ούτε τα αριστερά έντυπα.

Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να γίνει μία κοινωνιολογική ή έστω δημοσιογραφική έρευνα, που να διαπιστώσει ποιους πραγματικά εκπροσωπούν τέτοιες ομάδες, χωρίς να αναφερθεί, βέβαια, σε ονόματα. Επίσης, θεωρώ απαράδεκτες δημοσιογραφικές αναφορές που μιλούν για «τους φοιτητές του ιδρύματος» αναφερόμενες στο σύνολο των φοιτητών, χωρίς να είναι γνωστό αν όσοι παρεκτρέπονται έχουν σχέση με το συγκεκριμένο ίδρυμα και τι ποσοστό των φοιτητών του εκπροσωπούν. Σημειώνω ότι δεν υποτιμώ τις ικανότητες μερικών από αυτούς αλλά απορρίπτω τον δρόμο που παίρνουν. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ο κυπριακής καταγωγής Βρετανός Κρις Τουμάζου, καθηγητής στο Imperial College που ανακηρύχθηκε το 2012 «πρώτος επιστήμονας της Ευρώπης» για το εξαίρετο έργο του, σπούδασε αρχικά σε ΙΕΚ, και αργότερα κατάφερε να πάρει δίπλωμα ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή