Ασφάλιση και ασφάλεια

Κύριε διευθυντά
Συχνότατη είναι η σύγχυση –και αντίστοιχα σφάλματα– μεταξύ «ασφαλείας» και «ασφαλίσεως» στον προφορικό ραδιοτηλεοπτικό λόγο, αλλά και σε δημοσιογραφικά κείμενα.

«Ασφάλεια» είναι η κατάσταση απουσίας κινδύνου, την οποία φέρ’ ειπείν έχουν ως αποστολή να διαφυλάσσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις για τη χώρα και οι δυνάμεις ασφαλείας για τους πολίτες.

«Ασφάλιση» είναι η σύμβαση, με την οποία ο ασφαλιστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποκαταστήσει στον ασφαλιζόμενο μια ζημία που θα υποστεί ο τελευταίος ή θα προξενήσει σε τρίτο (ασφάλισμα), έναντι της καταβολής ασφαλίστρου. Ο ασφαλιστής δεν αναλαμβάνει την ασφάλεια του ασφαλιζομένου αυτοκινήτου, αλλά αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποκαταστήσει τη ζημιά, που θα υποστεί ή θα προκαλέσει το ασφαλισμένο αυτοκίνητο.

Σφάλματα του είδους αυτού παρατηρούνται, περιέργως, και σε διαφημίσεις που δημοσιεύονται ή ακούγονται για κάποιο διάστημα επί καθημερινής βάσεως. Χρειάζεται κάποια προσοχή στην ακριβολογία κατά τη σύνταξη κειμένων, ιδίως μαζικής εμβέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή