Επεκτατική τάση των ξενικών λέξεων

Επεκτατική τάση των ξενικών λέξεων

Κύριε διευθυντά
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η επισήμανση του επιστολογράφου σας Ιωάννη Βουλιούρη (4/6/22), σχετική με την αλόγιστη χρήση ξενικών λέξεων, για την οποία, άλλωστε, έχουμε διαμαρτυρηθεί επανειλημμένως, αλλά, δυστυχώς, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», με απόλυτη ισχύ του λατινικού ρητού. «Μία ελπίδα υπάρχει στους ηττημένους ουδεμία σωτηρία να ελπίζουν». Η καθολική αυτή χρήση αγγλικών κυρίως όρων, ενίοτε δυσνόητων, στην ελληνική γλώσσα έχει προσλάβει απειλητικές διαστάσεις, ερήμην της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων. Πρόσφατα, μάλιστα, η κορυφαία βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σχολίασε, σε συνέντευξή της, την απαράδεκτη αυτή χρήση.

Εις επίρρωσιν, αναφέρουμε από το φύλλο της «Καθημερινής» (5/6/22), τα εξής παράδοξα. Με πηχυαίο τίτλο: α. Οι startups(!) «κλειδί» της καινοτομίας. β. Για τον σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, είναι κουλ(!) να είσαι Ελληνας. γ. Σε μπλούζα νεολαίου αναγράφεται η φράση: new world… disorder.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή