Κάποιες πινακίδες βγάζουν μάτι

Κάποιες πινακίδες βγάζουν μάτι

Κύριε διευθυντά
Σε εμάς τους παλιότερους που είχαμε ωριμάσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλω να θυμίσω την εικόνα που είχαν οι κεντρικές λεωφόροι. Τεράστιες πινακίδες αγκυρωμένες στις ταράτσες των κτιρίων, διαφήμιζαν εταιρείες και προϊόντα. Πολλές φορές οι πινακίδες είχαν ύψος πάνω από δέκα μέτρα. Υψος δηλαδή μεγαλύτερο των τριών ορόφων. Διαγωνισμός μεγέθους για να προβάλλεται ή να επιβάλλεται το προϊόν. Κατάσταση αισθητικά αφόρητη. Ευτυχώς πάντα υπάρχουν οι σωστές φωνές και τα αυτιά που μπορούν και θέλουν να ακούσουν. Η ευαισθησία και η ανησυχία για την εικόνα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες βοήθησε να δημοσιευθεί κοινή υπουργική απόφαση 38110/2002. Με αυτήν καθορίστηκαν το μέγεθος και ο τρόπος τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων στις προσόψεις. Επιπλέον, στο άρθρο 1 παρ. δ΄ απαγορεύτηκε ρητώς να υπερβαίνουν το ύψος του κτιρίου. Σε πολύ σύντομο διάστημα όλες οι πινακίδες ξηλώθηκαν. Η πόλη ανέπνευσε. Η αισθητική μας ικανοποιήθηκε.

Αυτές τις μέρες, μετά είκοσι χρόνια, κάνοντας την καθημερινή μου διαδρομή στη Μεσογείων, βλέπω τεράστια γράμματα, αρχικά εταιρείας, τοποθετημένα στην ταράτσα του κτιρίου των γραφείων της. Εκτιμώ ότι έχουν ύψος τρία με τέσσερα μέτρα, που είναι ύψος ορόφου. Προφανώς για να είναι ορατά. Είναι η μοναδική περίπτωση, που έχω δει, αυτής της ασχήμιας. Σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μια εταιρεία τέτοιου μεγέθους και φήμης, προερχόμενη από μια ευνομούμενη χώρα του πυρήνα της Ευρώπης, θα θέλει να χρεωθεί με την πρωτιά της παράβασης του νόμου, που μόνο καλό έκανε. Είμαι σίγουρος ότι η διοίκηση έπεσε θύμα εσφαλμένων εισηγήσεων, που είναι κακό από μόνο του. Δεν θέλω να πιστεύω ότι άλλαξε ο νόμος. Αυτό είναι ακόμα χειρότερο.

Ελπίζω ότι η ίδια η εταιρεία θα ενεργοποιηθεί άμεσα και θα μεταφέρει τα σύμβολά της στη νόμιμη θέση και σε σωστό μέγεθος. Αν όχι, που δεν θέλω να το πιστεύω, πρέπει να κινηθούν οι εντεταλμένοι για τον έλεγχο της εφαρμογής των νόμων. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε επανέλθει στην προ Ολυμπιακών Αγώνων άθλια κακογουστιά. Το απεύχομαι.
Πολιτικός Μηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή