Τα νησιά του Αιγαίου, τα τείχη των Αθηνών

Τα νησιά του Αιγαίου, τα τείχη των Αθηνών

Κύριε διευθυντά
Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στο Ανατολικό Αιγαίο. Οι τουρκικές διεκδικήσεις, οι εθνικιστικές κορώνες Ερντογάν και Μπαχτσελί με τις ακρίτως επαναλαμβανόμενες ιστορικές αναφορές στην εκστρατεία τού 1922, στον Σαγγάριο, στη σφαγή της Σμύρνης, δηλώνουν απερίφραστα τη διάθεση κατακτητικής επιβολής στο Αιγαίο. Το έθνος των Τούρκων διαμορφώθηκε από τις ασιατικές καταβολές του διαβιώνοντας με επιθέσεις, κατακτήσεις, λεηλασίες, υπεξαιρέσεις, εποικισμούς. Δεκαπέντε αιώνες επελάσεων από τις στέπες της σημερινής Μογγολίας μέχρι τα παράλια της Μεσογείου διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα των Τούρκων και έχτισαν το εν δυνάμει εθνικό τους υποσυνείδητο. Επικύρωση αυτής της προαιώνιας εθνικής ταυτότητας αποτελεί η απροκάλυπτη επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Οι συνθήκες της Λωζάννης και του Μοντρέ, το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών δεν προσφέρουν συναινετικές βάσεις, διότι δεν ικανοποιούν τον τουρκικό λαό, οι απαιτήσεις του οποίου ξεπερνούν ακόμα και ηγέτες όπως ο Ερντογάν: Το παραδεχόμαστε άθελά μας άλλωστε όταν ομολογούμε ότι «ακόμα και να χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν, η πολιτική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει – πάντα θα επιβουλεύεται το Αιγαίο». 

Η καρδιά της χώρας μας χτυπάει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η κυβέρνηση των Αθηνών βρίσκεται εκτός πεδίου μάχης. Τα παράλια της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου προσμετρούν καθημερινά τις υπερπτήσεις των F-16 και των σχεδόν απυρόβλητων drones, τις φρεγάτες, τις οπλισμένες ακταιωρούς και εκτιμούν τα δεκάλεπτα των αποβατικών σκαφών από τον κόλπο της Σμύρνης. Μια τεράστια ηπειρωτική χώρα όπως η Τουρκία θα μπορούσε να ενοχλήσει ταυτόχρονα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελλόριζο: παράκτια νησιά για την Τουρκία, διάσπαρτα και απομακρυσμένα για την Ελλάδα.

Σαν κάτοικος του Ανατολικού Αιγαίου, ατενίζοντας τα άσπρα χώματα της Ιωνίας όπου εκατομμύρια συμπατριώτες μας θανατώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια στο πρόσφατο παρελθόν, δεν μπορώ παρά να επικαλεστώ την άτεγκτη λογική της ελληνοτουρκικής ιστορίας: ακούστε τις απειλητικές φωνές των Τούρκων, το πεδίο μάχης που επιζητούν είναι αποκλειστικά το Ανατολικό Αιγαίο. Οπως και σε παρελθόντα έτη, τα νησιά μας θα κληθούν να υπερασπιστούν τα τείχη των Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή