Το κλάμα της γιαγιάς και τα γελάδια

Το κλάμα της γιαγιάς και τα γελάδια

Κύριε διευθυντά
Η συνεχής επιδοματική πολιτική με φορολογικά κριτήρια των τελευταίων κυβερνήσεων έχει διαμορφώσει δύο νέες αντίπαλες τάξεις στην ελληνική κοινωνία ανεξάρτητα από μορφωτικά, κοινωνικά ή πραγματικά εισοδηματικά κριτήρια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καταφέρνεις με οποιονδήποτε τρόπο να καταθέτεις χαμηλή φορολογική δήλωση. Επειτα έχεις επίδομα καυσίμων, καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές, επίδομα θέρμανσης, επίδομα ψύξης και οτιδήποτε άλλο προκύψει. Επιπλέον, είσαι απαλλαγμένος φορολογικών υποχρεώσεων και άμα θέλεις κάνεις πλάκα και στα κορόιδα που αποτελούν την αντίπαλη τάξη.

Ενα παράδειγμα, που βοηθάει να καταλάβουμε εύκολα την κατάσταση, βίωσα πρόσφατα επισκεπτόμενος ένα χωριό της Ευρυτανίας, τη Φουρνά. Το χωριό ολόκληρο ήταν κοπρισμένο από γελάδια. Οταν ρώτησα για την κατάσταση, μου εξήγησαν ότι στο διπλανό χωριό κάποιος επιδοτείται για να εκτρέφει βοοειδή. Αφού πάρει την επιδότηση αμολάει τα γελάδια να βόσκουν ελεύθερα. Αυτά σε ημιαγρία κατάσταση περιφέρονται στα γύρω δάση. Οταν ο βουκόλος χρειαστεί να σφάξει κάποιο, το στήνει με το δίκαννο και το πυροβολεί. Μηδενικό κόστος φροντίδας και σίτισης. Μηδενικό κόστος εργατικό. Οταν ειδοποιήσει η Νομαρχία ότι θα περάσει για καταμέτρηση, τα συγκεντρώνει να τα παρουσιάσει και μετά τα ξαναμολάει. Αυτά τα έρημα τα βοοειδή επιβιώνουν όπως μπορούν στο δάσος αλλά όταν νυχτώνει, φοβούμενα τ’ αγρίμια, καταφεύγουν στο χωριό για να προφυλαχτούν. Εκεί κοπρίζουν, εκεί γκρεμίζουν τους φράχτες για να μπουν στα μποστάνια, εκεί τρώνε και τσαλαπατάνε τις καλλιέργειες. Είδα μια γιαγιούλα να κλαίει γιατί το προηγούμενο βράδυ τα βόδια τής κατέστρεψαν ό,τι είχε σπείρει για να βγάλει τον χειμώνα. Είδα τα δύο μοναδικά παιδάκια του χωριού να μη βγαίνουν από το σπίτι το βράδυ γιατί από κει περνάνε κάθε βράδυ τα γελάδια. Ρώτησα «τι κάνετε;», «δεν τα κυνηγάτε;», «έτσι κι αλλιώς ή τ’ αφεντικό τους θα τα πυροβολήσει ή ο λύκος θα τα φάει». Απαγορεύεται, μου είπαν, από τον νόμο, έχουν πάει κατηγορούμενοι για τέτοιες πράξεις.

Εκεί λοιπόν η επιδοματική πολιτική έχει δημιουργήσει τρεις αντίπαλες κοινωνικές τάξεις. Τους επιδοτούμενους που ζουν εις βάρος των κορόιδων. Τους μη επιδοτούμενους που τους ανέχονται, που προσπαθούν να περισώσουν το βιος τους χωρίς καμία επιδότηση και που θα έπρεπε να κινηθούν όλοι μαζί για να δουν πόσους μπορεί να καταδικάσει ένα δικαστήριο. Τέλος τα έρημα τα βόδια που ζουν κυνηγημένα και φοβισμένα και για τα οποία δεν υπάρχει καμία φιλοζωική εταιρεία να ενδιαφερθεί. Βλέπετε, άλλο αδέσποτος σκύλος, άλλο αδέσποτη αγελάδα. Αφήστε που είναι δύσκολο να τα βάλεις με επιδοτούμενο θεριό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή