Η αποκατάσταση του κτιρίου του Ωδείου

Η αποκατάσταση του κτιρίου του Ωδείου

Kύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» του Σαββάτου 23 Ιουλίου στις «Αγιογραφίες» του αρθρογράφου Πάσχου Μανδραβέλη με τίτλο «Ενα μνημείο πέφτει, πέφτει…», με αφορμή την κατάρρευση τμήματος τοίχου του κτιρίου επί της Φειδίου 3, στο οποίο στεγαζόταν το «Ελληνικό Ωδείο», αναγράφονται «πληροφορίες», «που συμπληρώνουν τη γνώση του κόσμου» – τις οποίες «αλίευσε» ο αρθρογράφος σας, όπως δηλώνει, από ψευδώνυμο λογαριασμό στο Twitter, σχετικά με την ιστορία και το πρόσφατο παρελθόν του κτιρίου-μνημείου.

Ο Π. Μανδραβέλης υιοθετώντας τις ως άνω «πληροφορίες» γράφει ότι «το κτίριο, το 2006, αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού για να διασωθεί. Θα βρείτε αρκετά άρθρα έκτοτε, αλλά δεν είναι έκπληξη πως τελικά δεν έγινε τίποτε».

Η αλήθεια είναι ότι το 2006 το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού –κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων– χαρακτήρισε το κτίριο ως μνημείο δυνάμει των διατάξεων του Ν. 3028/2002. Το ΥΠΠΟΑ δεν αγόρασε ποτέ το κτίριο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις διατάξεις του ίδιου νόμου, η ευθύνη της συντήρησης του μνημείου ανήκει αποκλειστικά στον ιδιοκτήτη του.

Την προηγούμενη της δημοσίευσης του άρθρου Μανδραβέλη –Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022– το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ είχε αποστείλει δελτίου Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ, με το οποίο ενημέρωνε τόσο για τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων στο κτίριο, όσο και για το ιδιοκτησιακό του καθεστώς: «Ανήκει στην κυριότητα του ΕΦΚΑ, και παραχωρήθηκε προς χρήση στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον συντονισμό των υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ». Επισημαίνουμε ότι το δελτίο αυτό αναρτήθηκε την ίδια ημέρα στην ηλεκτρονική έκδοση της «Καθημερινής»!

Προφανώς ο Π. Μανδραβέλης δεν ενημερώθηκε από την ηλεκτρονική έκδοση της «K» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου και την παραχώρησή του, ούτε ζήτησε να πληροφορηθεί πότε έγινε η παραχώρηση από τον ΕΦΚΑ προς χρήση στο ΥΠΠΟΑ. Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρέλαβε το κτίριο από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στις 9 Μαΐου 2022.

Από την ημέρα που το ΥΠΠΟΑ παρέλαβε το κτίριο, κινήθηκε ταχύτατα και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση των μελετών αποκατάστασης του κτιρίου-μνημείου μέσω χορηγού, προκειμένου να συντομεύσει τον χρόνο –λόγω της κατάστασης του κτιρίου– και να προχωρήσει αμέσως στην αποκατάστασή του. Σημειωτέον ότι την ώρα της κατάρρευσης του τοίχου, εντός του κτιρίου εργαζόταν η ομάδα των μελετητών του ΥΠΠΟΑ.

Με αυτά τα δεδομένα, το σχόλιο του αρθρογράφου της «Κ» Πάσχου Μανδραβέλη ότι «Το υπουργείο Πολιτισμού αποδείχθηκε, όπως θα έλεγε ο Αντονι Γκίντενς, πολύ μικρό για τα μεγάλα και πολύ μεγάλο για τα μικρά, όπως είναι οι δημόσιες σχέσεις της υπουργού», αποδεικνύεται «πολύ μικρό και για τα μεγάλα και για τα μικρά», αν όχι εμπαθές και άστοχο.

Λινα Μενδωνη

Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Απάντηση

Το ένα κράτος ρίχνει ευθύνες στ’ άλλο και τα κτίρια καταρρέουν. Κουίζ: Αν χρειάστηκαν 16 χρόνια για να ξεκινήσει η αποκατάσταση ενός τόσο σημαντικού μνημείου (κρατικής ιδιοκτησίας, που είτε ανήκει στον ΕΦΚΑ είτε όχι πρέπει να είναι στη φροντίδα του ΥΠΠΟ), πόσα χρόνια θα χρειαστεί για να αποπερατωθεί;

Πάσχος Μανδραβέλης

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή