Εκείνοι οι ήρωες της τορπιλακάτου

Εκείνοι οι ήρωες της τορπιλακάτου

Κύριε διευθυντά

Διάβασα τη συνέντευξη του αντιστρατήγου ε.α. κ. ∆. Αλευρομάγειρου στο φύλλο της «Κ» της Τετάρτης 20/7/2022 και μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες, τις οποίες και εκθέτω.

α) Σε διάφορα σημεία αναφέρει: «Εφθασα στο Προεδρικό, εγκατέστησα τους στρατιώτες και είπα στον υποδιοικητή να έχει τα αντιαεροπορικά σε ετοιμότητα, αλλά να μη χτυπήσουν πριν μάθουμε τι συμβαίνει…», «Την ώρα που έμπαινα στη Λευκωσία άκουσα έντονους αντιαεροπορικούς πυροβολισμούς…», «Μη χτυπήσεις με τα αντιαεροπορικά, μου είπε», «Ηταν τα ελληνικά Noratlas… τα χτύπησαν τα ελληνοκυπριακά αντιαεροπορικά…», «Ημουν στο Προεδρικό Μέγαρο με τους στρατιώτες και είχα σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά…». Παρακάτω, όμως, στην ερώτηση του δημοσιογράφου: Τότε δώσατε τη μάχη στη Λευκωσία; λέει μεταξύ άλλων: «Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν την αεροπορία τους, ενώ εμείς δεν είχαμε ούτε στοιχειώδη αντιαεροπορικά…». Καλά αυτά που ανέφερε προηγουμένως τι έγιναν; Ποια αντιαεροπορικά άκουγε και για ποια έδωσε εντολή να είναι σε ετοιμότητα; Για τα ανύπαρκτα;

β) Αναφέρει ότι ίσως ο πρώτος νεκρός να ήταν ο ταγματάρχης Ανδρέας Μουζάκης. Πιθανώς ο γενναίος ταγματάρχης να ήταν ο πρώτος νεκρός του Σ.Ξ. ∆εν θα έπρεπε όμως ο στρατηγός, υπηρετών τότε στην Κύπρο ή έστω αργότερα, να έχει ακούσει ότι ο πρώτος νεκρός αξιωματικός τα χαράματα της 20ής Ιουλίου 1974 και πριν γίνει η απόβαση των Τούρκων στην Κυρήνεια ήταν ο ηρωικός υποπλοίαρχος Ελευθέριος Τσομάκης Π.Ν., κυβερνήτης της κυπριακής τορπιλακάτου Τ3 και οκτώ από τα εννέα μέλη του πληρώματός της και να το αναφέρει στη συνέντευξή του; Τους αναφέρω εγώ και δεν είναι η πρώτη φορά, σαν μνημόσυνο και για να τους μάθει και ο κ. Αλευρομάγειρος: Λεωνίδας Βιτουλαδίτης, Κυριάκος Καρέτσος, Νικόλαος ∆εριζιώτης, Νικόλαος Στιβακτάς, Ελευθέριος Κουτσουράδσης και οι Ελληνοκύπριοι Χρήστος Καρεφυλλίδης, Φοίβος Φιέρος και Χριστόδουλος Κεφαλλονίτης. Αιωνία η μνήμη τους.

Ματθαίος Μ. ∆ημητρίου

Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή