Αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Κύριε διευθυντά

Στην «Κ» της 16/7 δημοσιεύθηκε η είδηση ότι δύο διακεκριμένες προσωπικότητες (ο πρώην πρέσβης της Αμερικής στον ΟΗΕ και η εκτελεστική διευθύντρια του Turkish Democracy Forum) προτείνουν με επιστολή τους στους Financial Times να αποπεμφθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ. Αλλά ο κ. Τριαντάφυλλος Καρατράντος, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, επισημαίνει πολύ σωστά ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, διότι δεν υπάρχει μηχανισμός αποπομπής από το ΝΑΤΟ.

Υπάρχει όμως ένας άλλος τρόπος για να συμμορφωθεί η Τουρκία με τις υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ. Οπως προτείνουν και μερικοί αναλυτές, μπορεί να αρχίσει επισήμως μια διαδικασία με σκοπό να δρομολογηθεί η κατάργηση του υπάρχοντος ΝΑΤΟ –να παραιτηθούν δηλαδή όλα τα κράτη-μέλη (η Τουρκία ας μείνει μόνη της αν θέλει)– και να συσταθεί ένα νέο ΝΑΤΟ από όλα τα σημερινά κράτη-μέλη, εκτός της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν θα γίνει δεκτή στο νέο ΝΑΤΟ.

Η λύση αυτή μάλλον δεν θα χρειασθεί τελικά να εφαρμοσθεί. Μόλις ο Ερντογάν ακούσει ότι δρομολογείται τέτοιο σχέδιο για την αποβολή της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει αμέσως συμπεριφορά (όπως έπραξε σε πολλές άλλες περιπτώσεις) και θα γίνει πειθήνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Αν όμως δεν συμμορφωθεί, αυτό σημαίνει ότι προτιμά να είναι εχθρός και όχι σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οπότε δεν μένει παρά να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποπομπής της Τουρκίας.

Γεώργιος Κουλούκης

Δικηγόρος (συντ/χος)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή