Ο προσωπικός γιατρός θα είναι και φίλος

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι και φίλος

Κύριε διευθυντά
Πέρασαν δεκαετίες συζητήσεων, σχεδιασμών, προσπαθειών και πειραμάτων και επιτέλους ο προσωπικός γιατρός είναι κοντά μας. Κέρδισε τη θέση και σοβαρότητα που του ταιριάζει. Ενας θεσμός που όλοι, γιατροί ανεξαρτήτως ειδικότητος, ασθενείς, αλλά και απλοί πολίτες, έχουμε καταλάβει την αξία του.

Τι ακριβώς είναι ο προσωπικός ή γενικός ή οικογενειακός γιατρός; Θα αναφέρω την επίσημη περιγραφή των υπηρεσιών που προσφέρει ο προσωπικός γιατρός, όπως την έδωσε η Επιτροπή Εργασίας του δεύτερου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Οικογενειακής Ιατρικής το 1972 και έγινε αποδεκτή από τον Οργανισμό Ιατρικής της Ευρωπαϊκής Κοινότητος την 12/9/1978 στην περίφημη διακήρυξη της Αλμα Ατα στο Καζακστάν.

«Ο γενικός ιατρός είναι ο γιατρός που προσφέρει προσωπική, βασική και συνεχή περίθαλψη σε ιδιώτες, οικογένειες και στον πληθυσμό της περιοχής του (για μικρές κοινότητες) ανεξαρτήτως ηλικίας (τα παιδιά οι παιδίατροι, αν υπάρχουν), φύλου και ασθένειας. Η σύνθεση των ανωτέρω υπηρεσιών είναι μοναδική. Παρακολουθεί τους ασθενείς του στο ιατρείο του, στα σπίτια τους και πολλές φορές στο νοσοκομείο ή στην κλινική. Σκοπός του είναι να κάνει έγκαιρη διάγνωση. Κάθε του απόφαση ή ενέργεια γύρω από τα θέματα υγείας ή ασθένειας θα περιλαμβάνει και θα αποτελείται από παράγοντες βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς. Οι τρεις αυτοί παράγοντες, αδιάσπαστοι, θα επηρεάζουν τις αποφάσεις του και τον τρόπο περίθαλψης των ασθενών του. Παίρνει την αρχική απόφαση για κάθε πρόβλημα που του παρουσιάζεται σαν γιατρός. Αναλαμβάνει τη συνέχιση της περίθαλψης και θεραπείας ασθενών με χρόνια, επαναλαμβανόμενα και ανίατα νοσήματα. Η μακροχρόνια επαφή με τους ασθενείς του τού δίνει τη δυνατότητα επανειλημμένων επαφών και σε ρυθμό ανάλογο με την κάθε περίπτωση να συλλέγει πληροφορίες και να δημιουργεί δεσμό αμοιβαίας εμπιστοσύνης με αυτούς, δεσμό που θα μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιήσει στην άσκηση της εργασίας του.  Ασκεί την ιατρική σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους και με παραϊατρικό προσωπικό. Γνωρίζει πότε και πώς να επέμβει θεραπευτικώς, προληπτικώς και εκπαιδευτικώς για να διασφαλίσει και να προαγάγει την υγεία των ασθενών του και της οικογένειάς τους. Τέλος, πρέπει να συναισθάνεται τις υποχρεώσεις του σαν γιατρός απέναντι της κοινωνίας».

Αυτή η περιγραφή τα λέει όλα. Με λίγη προσπάθεια, πολύ ενθουσιασμό και κυρίως υπομονή και κατανόηση εκ μέρους γιατρών και ασθενών ο θεσμός πρέπει να επιτύχει. Ζούμε σε ένα λαβύρινθο ιατρικής τεχνολογίας, πληθώρας ιατρικών ειδικοτήτων και υπερειδικοτήτων και αποζητούμε έναν ιατρικό σύμβουλο και φίλο με τον οποίο να συζητήσουμε κάθε μας πρόβλημα. Οι προσωπικοί γιατροί μας είναι καλά εκπαιδευμένοι θεραπευτές και όχι συνταγογράφοι, και με ασθενείς που θα δείξουν σεβασμό υπομονή και εμπιστοσύνη ο θεσμός θα επιτύχει. Τον έχουμε ανάγκη και σε λίγο καιρό θα είμαστε όλοι υπερήφανοι και ασφαλείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή