Η στρατηγική για το δημογραφικό

Η στρατηγική για το δημογραφικό

Κύριε διευθυντά
Τελευταίως, η ευαισθητοποίηση για το δημογραφικό πρόβλημα, βραδυφλεγή βόμβα στην επιβίωση του ελληνικού έθνους, οδήγησε σε κάποια μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό. Τα μέτρα αυτά, καλοδεχούμενα, αποτελούν δυστυχώς χορήγηση ασπιρίνης σε βαρέως πάσχοντα. Την κρίσιμη σημαντικότητα του προβλήματος έχουν επισημάνει σπουδαίοι μελετητές.

Η αντιμετώπιση όμως του δημογραφικού απαιτεί σοβαρά μέτρα και στρατηγική που θα εφαρμοσθούν με σταθερότητα και επιμονή σε βάθος χρόνου και χωρίς παλινωδίες και κομματικούς ευκαιριακούς υπολογισμούς. Μία διάσταση, ως κατωτέρω, αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία δύναται να βοηθήσει αποφασιστικά και αμφίδρομα στο δημογραφικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα προτείνονται: 

1. Υποβοήθηση (νομική-θεσμική, οικονομική-προγράμματα Ε.Ε.) ίδρυσης ιδιωτικών μεσαίων επιχειρήσεων σε κάθε νομό της χώρας, ιδιαίτερα στους ακριτικούς και στα νησιά.

2. Το είδος των επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν θα εκμεταλλεύεται τα ειδικά παραγωγικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και θα λειτουργήσει με βάση τη σύγχρονη καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Προς τούτο, απόλυτα εξειδικευμένο Γραφείο σε κάθε Περιφέρεια θα καθοδηγεί-διευκολύνει και συντονίζει τη δραστηριότητα αυτή, ξεκλειδώνοντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

3. Θέσπιση θετικών κινήτρων ώστε ειδικοί τεχνίτες – τεχνικοί – επιστήμονες και νεοπαγείς οικογένειες να επανέλθουν για εργασία στις σύγχρονες επιχειρήσεις των επαρχιών τους, αντί να υπο-ετεροαπασχολούνται στις μεγαλουπόλεις (αντιστροφή αστυφιλίας). Ειδική μέριμνα-κίνητρα για πολυτέκνους.

Αυτή η στρατηγική μακροπρόθεσμα θα αποδώσει καρπούς, διότι:

• Οι εργαζόμενοι στην πατρίδα τους θα έχουν εξασφαλισμένη δωρεάν ή φθηνότερη στέγη στα πατρικά τους, καθώς και λιγότερα έξοδα διαβίωσης, καταναλώνοντας τοπικά προϊόντα που παράγουν οι γονείς ή οι πατριώτες τους.

• Θα δυνηθούν να αξιοποιήσουν παράλληλα την τυχόν υπάρχουσα μικρή αγροτική περιουσία τους, η οποία στις σημερινές συνθήκες εγκαταλείπεται και μαραζώνει.

• Οι γονείς – παππούδες θα βοηθήσουν στην ανατροφή των εγγονιών συνδράμοντας το έργο των παιδικών σταθμών. Ας μην ξεχνάμε ότι, ευτυχώς, οι οικογενειακοί δεσμοί παραμένουν ακόμη ισχυροί στην ελληνική κοινωνία.

Τέτοια στρατηγική, αν εφαρμοσθεί με συνέπεια και συνέχεια, μπορεί να μειώσει τον υδροκεφαλισμό των μεγαλουπόλεων, να αναζωογονήσει τις επαρχιακές κοινωνίες και το δημογραφικό έλλειμμα και να οδηγήσει σε ουσιαστική ευημερία. Τότε ίσως ακούσουμε πάλι τις χαρούμενες φωνές των παιδιών να αντηχούν στα έρημα σήμερα σχολειά των χωριών της πατρίδας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή