Τα ελληνικά ΑΕΙ στη διεθνή σκηνή

Τα ελληνικά ΑΕΙ στη διεθνή σκηνή

Κύριε διευθυντά

Για 20ή διαδοχική χρονιά δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα η κατάταξη της Σαγκάης, η οποία αφορά την επίδοση πανεπιστημίων απ’ όλο τον κόσμο. Αν και σήμερα υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί και μεθοδολογίες που εξειδικεύονται σε παρόμοιες κατατάξεις, αυτή της Σαγκάης είναι η μακροβιότερη. Φέτος αξιολογήθηκαν περισσότερα από 2.500 ιδρύματα, για να διαμορφωθεί τελικά ένας κατάλογος με τα 1.000 καλύτερα.

Από ελληνικής πλευράς, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στις θέσεις 301-400, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις 501-600, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 601-700 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις 801-900.

Ηχηρή, λοιπόν, η απουσία «εμβληματικών» ιδρυμάτων της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που σχετικώς άγνωστα πανεπιστήμια από Αργεντινή, Χιλή, Αίγυπτο, Κολομβία και Σαουδική Αραβία συγκαταλέγονται στα 1.000 καλύτερα. Ερώτηση: μήπως τα πιο πάνω αποτελέσματα συνδέονται με την πολυετή εμμονή μερίδας του ελληνικού πανεπιστημιακού κατεστημένου –με την ανοχή πολιτείας και λοιπών συναδέλφων– να επενδύει περισσότερο χρόνο και φαιά ουσία στη δημιουργία ιδεολογικών προσήμων, στο στήσιμο ιδιωτικών μαγαζιών (παράγκες) κ.λπ., παρά στο τρίπτυχο ποιοτική διδασκαλία, έρευνα και αριστεία;

Γιάννης Κουτεντάκης

Ομότιμος Καθηγητής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή