Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Kύριε διευθυντά
Πανηγυρίζουμε που φέτος ο τουρισμός θα πιάσει ή και θα ξεπεράσει τα νούμερα του 2019 και θα φέρει πολύτιμο συνάλλαγμα στη χώρα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Και πράγματι το διαπιστώσαμε από άκρη σε άκρη της χώρας, η οποία σφύζει από Ελληνες και ξένους τουρίστες. Βλέπετε, είχαν μεσολαβήσει τα δύο χρόνια της πανδημίας και ο κόσμος είχε ανάγκη να πάει κάπου να ξεσκάσει. Και αυτή είναι η θετική πλευρά.

Η άλλη πλευρά ήταν η μεγάλη ζήτηση για προσωπικό σε ξενοδοχεία και εστίαση, που δεν υπήρχε. Το αποτέλεσμα ήταν να προσλαμβάνουν ανειδίκευτα και «αδούλευτα» παιδιά και αυτό το διαπιστώναμε ανά πάσα στιγμή ως «πελάτες». Αλλού παράγγελναν και αλλού πήγαινε η παραγγελία. Ακόμη «αδούλευτα» παιδιά που μόλις έβρισκαν τα δύσκολα τα παρατούσαν και άφηναν ένα μεγάλο κενό στην επιχείρηση. Για να μη μας γυρίσει μπούμερανγκ, το κράτος καλό είναι να φροντίσει μέχρι την άνοιξη τουριστικές σχολές ή άλλα εκπαιδευτήρια του κλάδου να οργανώσουν τρίμηνα εντατικά μαθήματα και να εκπαιδεύσουν δωρεάν τους ενδιαφερόμενους. Μόνο έτσι ίσως διορθωθεί το πρόβλημα.

Πρόσφατα βρέθηκα στη γειτονική Ιταλία, που έχει τουρισμό πάνω από εκατό χρόνια και για δώδεκα μήνες τον χρόνο, και αντιμετώπισαν κι εκεί το ίδιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, με τους επιχειρηματίες να λένε, «Δεν θέλουμε άλλους τουρίστες» και να αντιμετωπίζουν διαφορετικά τους ξένους από τους Ιταλούς. Στη Βενετία μάλιστα για να προλάβουν τα χειρότερα θα δέχονται περιορισμένο αριθμό τουριστών. 

Καλό είναι να μη βάλουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Ας κοιτάξουμε κι άλλους τομείς. Το παράδειγμα της Google ας γίνει ορόσημο και παράδειγμα προς μίμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή