Κύριε διευθυντά
Πολλοί πιστεύουν ότι η διαφώτιση για το σεξ μπορεί απλώς να παρακινήσει τους εφήβους να πειραματιστούν πρόωρα με το σεξ. Στην αξιολόγηση των σχέσεων μεταξύ συνομηλίκων τα κριτήρια πρέπει, προφανώς, να είναι άλλα, και όχι απλώς το ποιος έφταιξε. Γεγονός είναι, όμως, ότι η σεξουαλική αφύπνιση γίνεται όλο και πιο νωρίς. Η «Καθημερινή» μας πληροφορεί στις 28-8-2020 ότι το γαλλικό κράτος θα καλύπτει πλέον δωρεάν το κόστος των αντισυλληπτικών και για τα κορίτσια κάτω των 15 ετών!
Για να υπάρξει μια ορθή αντιμετώπιση των σεξουαλικών σχέσεων, πιστεύω ότι μια πρώτη ενημέρωση πρέπει να γίνεται γύρω στην ηλικία των 8 ετών, πριν «ξυπνήσει» το ορμονικό σύστημα του εφήβου. Ετσι δεν θα υπάρχει τάση για πρόωρους πειραματισμούς. Μια ειδικότερη ενημέρωση πρέπει να γίνεται, πάντως, ακριβώς στην αρχή της εφηβείας γύρω στην ηλικία των 12 ετών, αλλά χωρίς θρησκευτικά και άλλα ταμπού και πεπαλαιωμένες αντιλήψεις. Ηδη το 1967 κυκλοφόρησε στη Σουηδία ένα βιβλιαράκι σεξουαλικής ενημέρωσης 72 σελίδων με τίτλο «Samspel» (παιχνίδι μαζί, παιχνίδι από κοινού ή απλά συντροφικό παιχνίδι) που απευθυνόταν στους νέους και ήταν αποτέλεσμα 30ετούς έρευνας. Το βιβλίο αυτό ξεκινάει με το σεξουαλικό ένστικτο και μιλάει χωρίς αναστολές για την αυτοϊκανοποίηση (αυνανισμό) και το petting (προκαταρκτικά χάδια) πριν προχωρήσει στην καθαυτό συνουσία, τονίζοντας πάντα ότι είναι αμοιβαίο «παιχνίδι» δύο ατόμων. Καταλήγει δε στην αντισύλληψη και στην περιγραφή των σεξουαλικών νοσημάτων. Το αντίστοιχο βιβλίο που κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2000 από το υπουργείο Παιδείας για μαθητές 15-18 ετών («Σεξουαλική αγωγή») υπάρχει μόνο στο Διαδίκτυο και μοιάζει κυρίως με εγχειρίδιο βιολογίας και φυσιολογίας. Δεν ασχολείται καθόλου με το στοιχείο της ηδονής, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη των σεξουαλικών σχέσεων, και μιλάει για τον αυνανισμό ύστερα από 152 από συνολικά 175 σελίδες! Ενώ λέει ότι είναι φυσιολογική λειτουργία, προτάσσει μιάμιση σελίδα από άρθρο περί αυνανισμού από την εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη του 1927, που απηχεί αντιλήψεις της τότε εποχής, και λέει ότι είναι «θλιβερό πάθος που αναστέλλει την ανάπτυξη».
Το γεγονός ότι έστω και αυτό το φορτωμένο με προκαταλήψεις σύγγραμμα δεν διδάσκεται σήμερα στα σχολεία δείχνει πόσο απελπιστικά αβοήθητοι είναι οι έφηβοι στην Ελλάδα. Προφανώς, τα διαφόρων ειδών πορνογραφικά κανάλια στην τηλεόραση ή οι πολλές πορνογραφικές σελίδες στο Διαδίκτυο, που μελετούν οι νέοι με ζήλο, δεν αποτελούν κατάλληλα βοηθήματα. Η φοβία μας «μη διαφθαρούν» οι νέοι μαθαίνοντας για το σεξ άφησε εντελώς έξω από την εκπαίδευση ένα από τα πιο βασικά κεφάλαια της ζωής και τους νέους αβοήθητους να πειραματίζονται μόνοι τους.