Ελληνες και Τούρκοι επιστήμονες

Ελληνες και Τούρκοι επιστήμονες

Κύριε διευθυντά
Για τρίτη συνεχή χρονιά δημοσιεύθηκε ο κατάλογος με το ανώτερο 2% όλων των επιστημόνων-ερευνητών παγκοσμίως, αξιοποιώντας τις βάσεις δεδομένων του μεγάλου οίκου επιστημονικών εκδόσεων Elsevier. Πολλές και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μπορούν να αντληθούν. 

Μία από αυτές είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα των 10 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων συμμετέχει με 905 καταξιωμένους επιστήμονες, ενώ από την Τουρκία των 80 και πλέον εκατομμυρίων κατονομάζονται 897. Αναλογικά λοιπόν μεγάλο το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας έναντι των γειτόνων μας, χωρίς να υπολογίσουμε τους Ελληνες επιστήμονες που μεσουρανούν στο εξωτερικό.

Και τι γίνεται στη γη όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό το σημαντικό κεφάλαιο; Πόσοι σύμβουλοι υπουργείων και υπηρεσιών, για παράδειγμα, προέρχονται από τη συγκεκριμένη δεξαμενή των κορυφαίων; Αρκεί να δει κανείς τα βιογραφικά των υπουργοποιημένων πανεπιστημιακών των τελευταίων πολλών ετών για να καταλάβει. Απελπισία!

Οι γείτονές μας κάνουν κάτι διαφορετικό; Μάλλον ναι, αν κρίνει κανείς από τα άλματα που έχουν πετύχει τελευταία σε κρίσιμους τομείς όπως επικοινωνίες, ενέργεια και άμυνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή