O καπετάν Περικλής και ο μύλος του γιατρού 

O καπετάν Περικλής και ο μύλος του γιατρού 

Κύριε διευθυντά
Κατοχή, σούρουπο, ο πατέρας μου ενώ έμπαινε στο χωριό γυρνώντας απ’ το χωράφι απαντήθηκε με δυο άνδρες, οι οποίοι βάδιζαν αργά, προφανώς περίμεναν να πέσει το σκοτάδι για να μη γίνουν αντιληπτοί. Ο ένας ήταν γνωστός –ο καπετάν Περικλής (Γιώργος Χουλιάρας) εξάδελφος της γυναίκας του– ο άλλος άγνωστος – ήταν ο Αρης Βελουχιώτης.

Οι δυο τους κατευθύνθηκαν στο σπίτι των εξαδέρφων του καπετάν Περικλή, Αποστόλη, Παναγιώτη και Νίκου Χουλιάρα, αλλά επειδή δεν ένιωσαν εκεί ασφαλείς, κλείστηκαν στον μύλο του γιατρού Παπαγεωργίου, απέναντι στο ρέμα, όπου ο Νίκος δούλευε μυλωνάς. Εμειναν εκεί κλεισμένοι όλη τη νύχτα, την επόμενη μέρα κατά το σούρουπο έφυγαν. Ο καπετάν Περικλής έμεινε στον τόπο του, στην Παρνασσίδα, για στρατολόγηση και ο Αρης πήγε στην επαρχία Δομοκού. Υστερα από λίγο το πρώτο τμήμα του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) μπήκε στο χωριό, ψάλλοντας αντάρτικα εμβατήρια. Ο Αρης έβγαλε λόγο στην αγορά – κι εγώ παρών, ήμουν ήδη πέντε χρονών. Οταν κίνησαν να φύγουν, πολλοί χωριανοί τους ακολούθησαν. Θυμάμαι τις γυναίκες που προσπαθούσαν να τους συγκρατήσουν, σκούζοντας.

Ακολούθησε εμφύλιος, ο Αρης αυτοκτόνησε μαζί με τον Τζαβέλλα, κυνηγημένος και από το ίδιο το κόμμα, ο καπετάν Περικλής διέφυγε στην Πολωνία ως πολιτικός πρόσφυγας, ο μυλωνάς πέθανε νέος, και ο μύλος του γιατρού σωριάστηκε σε ερείπια για να τον δείχνει αργότερα σε ντοκιμαντέρ ο καπετάν Περικλής – «εδώ αναπιάστηκαν τα προζύμια του ΕΛΑΣ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή