Η αναστάτωση δεν δημιουργείται 

Η αναστάτωση δεν δημιουργείται 

Κύριε διευθυντά 
Το ρήμα «δημιουργώ» και τα παράγωγά του (δημιουργία, δημιουργικός, δημιουργικότητα = η ικανότητα για δημιουργία, δημιουργός, δημιούργημα = το αποτέλεσμα της δημιουργίας), που σημαίνει κατασκευάζω, παράγω κάτι καινούργιο, παραπέμπει σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Ετυμολογικά, προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «δήμος + έργο» και έχει θετική σημασία, υποδηλώνοντας κάτι νέο και καλό για το σύνολο (Γ. Μπαμπινιώτης, «Λεξικό των δυσκολιών και των λαθών στη χρήση της Ελληνικής»). Ωστόσο, πολύ συχνά παρατηρείται η χρήση του σε πλήθος περιπτώσεων οι οποίες παραπέμπουν σε αρνητικές καταστάσεις. Επιλέγεται δηλαδή να χρησιμοποιείται καταχρηστικά. 

Στο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας, δεν είναι σωστό να λέμε ή να γράφουμε: «δημιουργήθηκε λογιστική ζημιά», ή «ο πληθωρισμός δημιουργεί προβλήματα στα εισοδήματα των πολιτών», ή «η ανεργία δημιούργησε δυσάρεστες καταστάσεις» κ.λπ. Το ρήμα εδώ μπορεί (πρέπει) να αντικατασταθεί ως εξής: «σχηματίστηκε λογιστική ζημιά» ή «προέκυψε λογιστική ζημιά», ή «ο πληθωρισμός προκαλεί…» ή «σχηματίζει», ή «η ανεργία διαμόρφωσε…» κ.λπ. Γενικώς, η φράση «δημιουργία προβλημάτων» χαρακτηρίζεται ως ατυχής, δεδομένου ότι ενώ το ρήμα προδιαθέτει για κάτι θετικό, η συνέχεια της φράσης υποδηλώνει αρνητική κατάσταση, δυσκολία (πρόβλημα). Αρα, έχουμε αδικαιολόγητη φραστική αντίφαση. 

Ομοίως, ακούστηκε το τελευταίο διάστημα από επιστήμονες του χώρου: «η πανδημία δημιούργησε αναστάτωση στην κοινωνία». Μα, η πανδημία είναι μια αρνητική κατάσταση, συνεπώς δεν «δημιουργεί» (αλίμονο!), αλλά προκαλεί αναστάτωση, η οποία σαφώς είναι έννοια με αρνητικό περιεχόμενο. Ο δημοσιογράφος, αρμόδιος για την ενημέρωση στο θέμα της κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης, από ραδιοφώνου μάς πληροφορεί: «το ατύχημα δημιούργησε μποτιλιάρισμα». Ωστόσο, το ατύχημα είναι κάτι δυσάρεστο, κάτι αρνητικό, και επομένως δεν «δημιουργεί». Αρα, εδώ έχουμε: «προκάλεσε μποτιλιάρισμα» ή «σχημάτισε μποτιλιάρισμα». Κατά παρόμοιο τρόπο: ο τάδε δεν «δημιούργησε φασαρία», αλλά «προκάλεσε φασαρία», «προκλήθηκε πανικός» (γιατί ο πανικός δεν «δημιουργείται»), ενώ, ορθώς, ο δείνα «δημιούργησε πολιτισμό», «δημιούργησε πρότυπο καλής συμπεριφοράς», «δημιούργησε έργο τέχνης» κ.λπ. 

Η σωστή τοποθέτηση – επιλογή όρων και λέξεων της πλούσιας ελληνικής γλώσσας, τόσο στον γραπτό όσο και στον προφορικό λόγο, σχηματίζει το πραγματικό νόημα των σκέψεων που θέλουμε να διατυπώσουμε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή