Ουκρανία, κοινή γνώμη, τα κάστανα και η φωτιά

Ουκρανία, κοινή γνώμη, τα κάστανα και η φωτιά

Κύριε διευθυντά
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ, μεταξύ άλλων, και την αρθρογραφία του συνεργάτου σας, κ. Σάκη Μουμτζή. Ιδιαίτερα στο φ. της 15/4/2022, το άρθρο του «Ανέμελοι και ανυποψίαστοι», σχετικά με τη στάση των Γερμανών πολιτών στο ερώτημα «μπορούμε να ξεπαγιάσουμε για την ελευθερία» που τέθηκε σε δημοσκόπηση από την εφημερίδα FAZ προ διετίας, καταγράφει, κατά τη γνώμη μου, την επικρατούσα όχι μόνον προ διετίας, αλλά ενδεχομένως και σήμερα κοινή γνώμη, όχι μόνο των Γερμανών αλλά και γενικότερα την κοινή γνώμη των «δυτικού» παρελθόντος Ευρωπαίων, εκείνων δηλαδή των Ευρωπαίων οι οποίοι δεν είχαν την τύχη να απολαύσουν την ισοπεδωτική αλλά και φιλάνθρωπο πολιτεία του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Ευδαίμονες και αλαζόνες, χωρίς πολιτιστική και πολιτική πυξίδα, αδυνατούν να ιεραρχήσουν τα διάφορα ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους ακολουθώντας, ασυνείδητα βέβαια μέχρις αυτισμού, την ενδοσκόπηση που προκαλεί η αυταρέσκεια των «πετυχημένων» κοινωνιών. Τώρα πλέον στέκονται αμήχανοι απέναντι στο ψευδοδίλημμα να κρυώσουμε ή να αντισταθούμε στην επιθετικότητα ενός σύγχρονου αυταρχικού καθεστώτος. Ελπίζουν ότι κάποιοι άλλοι –εν προκειμένω οι Ουκρανοί στην παρούσα φάση– θα βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

Δεν συνειδητοποιούν οι ατυχείς ότι, εκόντες άκοντες, είναι και αυτοί μέρος ενός πολέμου ο οποίος τους έχει επιβληθεί. Ο πόλεμος αυτός διεξάγεται –τουλάχιστον προς το παρόν– με μέσα οικονομικά.

Οι ευθύνες των Γερμανών ηγετών της παρελθούσας δεκαετίας είναι τεράστιες. Πρώτοι αυτοί έθεσαν ως προτεραιότητα τη διατήρηση χαμηλού κόστους ενέργειας προς όφελός τους (στο ένα πέμπτο των τιμών στη spot αγορά) θυσιάζοντας μία αρχή την οποία και ο τελευταίος μικρομεσαίος επιχειρηματίας ασπάζεται και ακολουθεί: την αποφυγή των μονοψωνίων. Ο στόχος τους ήταν να εμφανίσουν μία οικονομία ανθούσα και δυναμική, εις βάρος όμως όλης της Ε.Ε., την οποία με τον τρόπο αυτό κατόρθωσαν και αλυσόδεσαν στο άρμα ενός καθεστώτος, εχθρικού όπως αποδεικνύεται σήμερα. Είναι η τρίτη φορά που γερμανική ηγεσία μέσα στα τελευταία 100 χρόνια καθίσταται μοιραία για την Ευρώπη. Κατά τα λοιπά, θα πρέπει και οι ΛΟΑΤΚΙ να ικανοποιηθούν ως προς τα άρθρα που πρέπει να χρησιμοποιούμε, ακόμα και αν τουρτουρίζουν από το κρύο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή