Τίτλοι ευγενείας και παράσημα

Τίτλοι ευγενείας και παράσημα

Κύριε διευθυντά
Θεωρώ ότι εσφαλμένως ο κ. Σταύρος Γ. Παπαντωνίου («Κ», 13/1) αναφέρεται στο άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει πως: «Τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Ελληνες πολίτες» και στο οποίο βασιζόμενος ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ταφεί ο Κωνσταντίνος Β΄, τέως βασιλεύς των Ελλήνων, ως απλός ιδιώτης.

Βεβαίως, τίτλοι ευγενείας δεν απονέμονται σε Ελληνες πολίτες και γι’ αυτό δεν έχουμε κόμητες, δούκες, λόρδους κ.ά. Ο βασιλεύς όμως δεν είναι τίτλος ευγενείας ή διάκριση, αλλά τίτλος πολιτειακού αξιώματος, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πολίτευμα της «Βασιλευομένης Δημοκρατίας» δεν ήταν αντισυνταγματικό. Απλώς τότε ανώτατος άρχων ήταν ο βασιλεύς, ενώ τώρα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με τη λογική του κ. Παπαντωνίου αποτελούν τίτλους ευγενείας οι τίτλοι: του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του προέδρου της Βουλής, του προέδρου του Αρείου Πάγου, των αρχιερέων, των στρατιωτικών, των παρασήμων, των καθηγητών ΑΕΙ των… των… και αντισυνταγματικώς τους έχουν αποδοθεί. Είναι προφανές ότι ο κ. Παπαντωνίου παρερμήνευσε το άρθρο 4 του Συντάγματος.

Στο γραφείο μου έχω, μεταξύ άλλων, το δίπλωμα απονομής ενός παρασήμου, υπογεγραμμένου από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια, που αναφέρει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει στον κύριο Ματθαίο Δημητρίου, Πλωτάρχη Μηχανικό τον Ιππότη του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής…». Λέτε να είμαι ο Ιβανόης και να μην το έχω συνειδητοποιήσει, ώστε να απαιτήσω να μου χαρίσουν και μια πανοπλία;

Και για να σοβαρευτούμε, με φοβίες, συμπλέγματα, μικροψυχίες και παρερμηνείες, δεν κερδίζονται εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή