Πώς θα «τρέξει» η Δικαιοσύνη

Πώς θα «τρέξει» η Δικαιοσύνη

Κύριε διευθυντά
Η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων, την ηγεσία της Δικαιοσύνης, και οι καθυστερήσεις κατά τη διεξαγωγή μεγάλων και σημαντικών για την κοινωνία δικών έφεραν και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της βραδύτητας απονομής της δικαιοσύνης.
Αν δεν υπάρξουν περισσότεροι άνθρωποι για να εργασθούν κατά την καθημερινή λειτουργία της Δικαιοσύνης, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα της καθυστερήσεως της απονομής της, αφού έχει αποδειχθεί ότι είναι χωρίς αποτέλεσμα τα διάφορα άλλα μέτρα που έχουν κατά καιρούς ληφθεί για την επιτάχυνσή της. Η αύξηση του αριθμού των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και του προσωπικού της γραμματείας θα επιτρέψει να συνεχίζονται οι δίκες στα ποινικά δικαστήρια όλη την ημέρα με δεύτερη ομάδα δικαστών, εισαγγελέων και γραμματέων, ώστε να μην τελειώνει η δικάσιμος το μεσημέρι και να συζητούνται περισσότερες πολιτικές υποθέσεις σε κάθε δικάσιμο, αφού θα υπάρχουν περισσότεροι δικαστές που θα τις χρεωθούν.
Στα μέσα ενημερώσεως επισημαίνονται περιπτώσεις ευθύνης δικαστών για επιμήκυνση της διαδικασίας διεξαγωγής μερικών δικών, οι οποίες θα μπορούσαν, λόγω του μικρού αριθμού κατηγορουμένων και μαρτύρων, να περατωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επί του θέματος αυτού υπάρχει ευθύνη και του οργάνου επιλογής αυτών που προεδρεύουν στις δίκες. Υπό την ισχύ του λεγομένου «αυτοδιοίκητου», την επιλογή αυτή κάνει η αιρετή διοίκηση των μεγάλων δικαστηρίων. Μόνο με την τοποθέτηση ανωτέρου δικαστικού λειτουργού στη διοίκηση όλων των δικαστηρίων θα εξασφαλισθεί η αυστηρώς υπηρεσιακή και χωρίς άλλα στοιχεία επιλογή των δικαστών που θα προεδρεύουν στις μικρές και στις μεγάλες δίκες. Στη δικαστική μου σταδιοδρομία έχω συναντήσει πολλές περιπτώσεις δικών με πλήθος κατηγορουμένων και μαρτύρων που τελείωναν σε λιγότερο από ένα μήνα έναντι των δέκα και πλέον μηνών που διαρκεί σήμερα μία δίκη με έναν κατηγορούμενο και τρεις μάρτυρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή