Επιτελικά στελέχη και ο διαγωνισμός

Επιτελικά στελέχη και ο διαγωνισμός

Κύριε διευθυντά
Μεγάλη εντύπωση μας προξένησε το από 25-01-2023 άρθρο του κ. Σταύρου Παπαντωνίου για τον διαγωνισμό των επιτελικών στελεχών στο Δημόσιο. Και για να διευκρινίσω ποιοι είμαστε «εμείς», εννοώ πολλούς επιτυχόντες στον διαγωνισμό αυτό. Κυρίως ήταν έκπληξη για εμάς ο άκρως επαινετικός χαρακτήρας του άρθρου, τη στιγμή που το όλο εγχείρημα μόνον επιτυχές δεν αποδείχθηκε.

Από τις 315 θέσεις που αρχικά έχουν προκηρυχθεί, έχουν καλυφθεί μόλις οι 200, ενώ αρκετοί από εμάς, κυρίως οι προερχόμενοι από το υπουργείο Οικονομικών, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποδεχθούμε τη θέση. Ο λόγος είναι ότι ζητείται η «αριστεία» χωρίς κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα. Η διαδικασία απευθύνεται σε υπαλλήλους με πολύ αυξημένα τυπικά προσόντα, οι οποίοι υποβάλλονται σε διαγωνισμό προκειμένου να γίνουν δεκτοί στο πρόγραμμα, αλλά και σε άλλους δύο πολύ απαιτητικότερους διαγωνισμούς ώστε να το ολοκληρώσουν και να μεταταχθούν στον κλάδο Π.Ε. επιτελικών στελεχών, χωρίς κανένα ουσιαστικό μισθολογικό όφελος – μάλιστα, πολλοί κινδυνεύουμε και με μείωση αποδοχών. 

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι οι θέσεις για τις οποίες προοριζόμαστε έχουν ήδη καταληφθεί από άλλους υπαλλήλους, στην πλειονότητά τους μετακλητούς, καθώς και η παράκαμψη του ΑΣΕΠ στην επιλογή προσώπων για θέσεις ευθύνης, έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ενδιαφέρον για συμμετοχή αποδείχθηκε ιδιαίτερα ασθενές (παρόλο που διαρκώς δινόταν παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων) σε ένα διαγωνισμό, ο οποίος, υπό άλλες συνθήκες, θα όφειλε να συγκεντρώνει την ελίτ των δημοσίων υπαλλήλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή