Για την επίβλεψη τεχνικών έργων

Για την επίβλεψη τεχνικών έργων

Κύριε διευθυντά
Οπως πληροφορηθήκαμε από πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής», το μπαλκόνι ενός ορόφου ξενοδοχείου στη λεωφόρο Συγγρού κατέρρευσε. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Είναι το τρίτο περιστατικό κατάρρευσης μπαλκονιού πολυκατοικίας μέσα σε λίγους μήνες. Είχαν προκληθεί ανάλογα περιστατικά στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Χαλάνδρι.

Ελπίζω ότι αρμόδια επιτροπή από τεχνικούς από το υπουργείο Χωροταξίας είτε από τον δήμο που εξέδωσε την οικοδομική άδεια, θα πραγματοποιήσει αυτοψία και θα εντοπίσει τα αίτια της κατάρρευσης. Πρέπει να ελέγξει επίσης και τα υπόλοιπα μπαλκόνια του κτιρίου.

Δεν γνωρίζω πού οφείλονται οι δύο προηγούμενες καταρρεύσεις μπαλκονιών και ασφαλώς δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα της διερεύνησης του πρόσφατου περιστατικού. Ισως οφείλεται σε διάβρωση του σιδηρού οπλισμού, όπως πιθανολογείται στο δημοσίευμα. Επιτρέψτε μου, λόγω μακράς πείρας, να επισημάνω ορισμένα θέματα που αφορούν την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα:

α) Η κατασκευή ενός κτιρίου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από την πολεοδομία μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, μηχανολογική) με τη συστηματική παρουσία και επίβλεψη του επιβλέποντος μηχανικού. Δυστυχώς, η αμοιβή της επίβλεψης δεν καλύπτει ούτε τα οδοιπορικά του μηχανικού. Αποτέλεσμα, η παρουσία του στην οικοδομή δεν είναι τόσο συχνή όσο θα έπρεπε.

β) Στο απώτερο παρελθόν, μερικοί κατασκευαστές πολυώροφων κτιρίων προσπαθούσαν να αυξήσουν το κέρδος τους με διαφόρους τρόπους: μικρότερα πέδιλα στα υποστυλώματα, λεπτότερες πλάκες σκυροδέματος, λιγότερα σίδερα από τα προβλεπόμενα στη μελέτη.

γ) Υπήρξαν και κατασκευαστικές αστοχίες. Μια συνήθης αστοχία ήταν ότι τα σίδερα στα μπαλκόνια δεν έχουν στερεωθεί σωστά, ώστε να παραμείνουν στην επάνω επιφάνεια της πλάκας.

Το υπουργείο Χωροταξίας και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος θα έπρεπε να είχαν προ πολλού ασχοληθεί με το πρόβλημα της ουσιαστικής επίβλεψης κατά την κατασκευή του πολυώροφου κτιρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή