Ο τουρισμός, τα δισ. και η «μονοκαλλιέργεια»

Ο τουρισμός, τα δισ. και η «μονοκαλλιέργεια»

Κύριε διευθυντά 
Οντας αφελείς, υπερηφανευόμαστε ότι «ο τουρισμός δίνει άμεσα ή έμμεσα το 25% του ΑΕΠ»! Υποθέτω, είναι το μεγαλύτερο των χωρών-μελών της Ε.Ε., «βγάζει μάτι». Αναμένουμε φέτος αύξηση της συμμετοχής, δηλαδή εντονότερη «μονοκαλλιέργεια»! Παρ’ όλα αυτά, προφανώς ενδίδοντας στις ορέξεις των οπαδών της «αρπαχτής από τον τουρισμό», το αρμόδιο υπουργείο προωθεί επενδύσεις ενός δισ. σε υποδομές… Παράδειγμα, πάρκινγκ τουριστικών λεωφορείων επισκεπτών της Ακρόπολης. Μα ο σταθμός μετρό «Ακρόπολη» είναι παραδίπλα! Γιατί, άραγε, πρέπει να τους πηγαίνουμε με λεωφορεία!
«Κρύβουμε κάτω από το χαλί» την υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την υπερδόμηση, την έλλειψη νερού, την υπερπαραγωγή απορριμμάτων, τα λύματα (αποχετεύσεις, που αφήνουμε να καταλήγουν ανεπεξέργαστα στο περιβάλλον), τις κυκλοφοριακές συνθήκες και τόσα άλλα. Κοινώς, έχουμε «γραμμένο» το καημένο το περιβάλλον εκεί που δεν πρέπει… Στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων η ανθρώπινη δραστηριότητα (συνεπώς και ο τουρισμός) έχει εξόφθαλμα ξεπεράσει αυτό που οι χωροτάκτες λένε «φέρουσα ικανότητα του τόπου».
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εξακολουθούμε να ρίχνουμε δωρεάν πολύτιμο δημόσιο χρήμα (στη συγκεκριμένη περίπτωση, 0,35 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης) στον τουρισμό. Πρώτα, πρέπει να δούμε γιατί είμαστε ουραγοί της Ε.Ε. στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή