Ερωτήματά μου προς συνταγματολόγους 

Ερωτήματά μου προς συνταγματολόγους 

Κύριε διευθυντά
Πέντε ερωτήματα πολίτη, μη συνταγματολόγου, με αφορμή την πρόσφατη περί παρακολουθήσεων δήλωση των «15 συνταγματολόγων» και άλλες σχετικές με το ζήτημα αυτό δημόσιες τοποθετήσεις τους.

α) Γιατί οι 15 υπερεκτιμούν το αγαθό της προστασίας των επικοινωνιών και υποεκτιμούν το αγαθό της προστασίας της εθνικής ασφάλειας; Θεωρούν το πρώτο υπέρτερο του δεύτερου;

β) Αγνοούν οι 15 την αντικειμενική πραγματικότητα, ότι το πρόβλημα των παρακολουθήσεων είναι πρόβλημα παγκόσμιο και διαχρονικό, όχι μόνο της Ελλάδας ούτε μόνο του 2022, ότι καμία χώρα δεν το έχει λύσει και ότι καμιάς χώρας οι μυστικές υπηρεσίες δεν ήταν ποτέ «αναμάρτητες»;

γ) Αποψη νομική ή πολιτική/κομματική εκφράζουν κάποιοι από τους 15, όταν γράφουν τα εξής;
– «Να ενημερώσει ο πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς» (26.1.2023).
– «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αποχαλίνωση της εξουσίας, πολιτικής και οικονομικής, η οποία προκαλεί αισθήματα απελπισίας και παραίτησης στους πολίτες» (26.12.2022).
– «Τέτοιο θέμα είναι αναμφίβολα και η αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας που έχει διαταραχθεί από το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών» (10.11.2022).
– «Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων» (7.11.2022, 28.8.2022, 20.8.2022).
– «Ακόμα πιο απαράδεκτο από το πρόδηλο ψέμα του πρωθυπουργού ότι “δεν γνώριζε” είναι πως…» (27.8.2022).

δ) Δεν εκφέρουν λόγο υβριστικό για τη Δικαιοσύνη κάποιοι από τους 15, όταν γράφουν τα εξής;
– Είναι «ένα σκάνδαλο που περιλαμβάνει την αδράνεια της Δικαιοσύνης» (30.1.2023).
– «Η συμπόρευση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με κυβερνητικές επιλογές κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών» (27.1.2023).
– «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ανώτατος εισαγγελικός λόγος χρησιμοποιείται για να ασκηθεί πολιτική, και μάλιστα αποτρόπαιη» (15.1.23).

ε) Στις σημερινές συνθήκες, δεν θα ήταν καλό για τη χώρα μια ομάδα συνταγματολόγων και άλλων επιστημόνων να συντάξει και να προτείνει έναν νόμο για τις παρακολουθήσεις και την ΕΥΠ που θα καταργήσει τους νόμους που ισχύουν σήμερα και που θα περιλάβει και διατάξεις για την προστασία των δύο αγαθών, για τα οποία η ακόλουθη σοβαρή επισήμανση της Προέδρου της Δημοκρατίας, διατυπωθείσα στον σύντομο διάλογο που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 24 Ιανουαρίου;

«Εχουν καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή