Η ομιλία του ναυάρχου και οι αναμνήσεις μου

Η ομιλία του ναυάρχου και οι αναμνήσεις μου

Κύριε διευθυντά
Ως πάλαι ποτέ επίκουρος και μετέπειτα έφεδρος σημαιοφόρος (Ο) του τότε Βασιλικού Ναυτικού εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου στον συντάκτη του κειμένου «Αναγκαία η κατάρτιση μακρόπνοου συνεκτικού “ναυτικού προγράμματος”» («Κ», Πέμπτη 2/2/2023.). Ο τίτλος του κειμένου αποσπάσθηκε από την ομιλία του αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη, Αρχηγού του Στόλου, όταν την 1η Φεβρουαρίου παρέδιδε την Αρχηγία του Στόλου στον αντιναύαρχο Δημήτριο Κατάρα.

Διάβασα ήδη τρεις φορές την ομιλία. Οχι μόνον γιατί επί 28 μήνες φορούσα –έστω και στην καμπίσια Λάρισα τον περισσότερο καιρό– τη στολή του Ναυτικού, αλλά και διότι στον 1ο λόχο των προπαιδευομένων στο ναυτικό στρατόπεδο του «Παλάσκα», στον Σκαραμαγκά, προπαιδευτής ήταν ο νεόκοπος Σημαιοφόρος Χρήστος Λυμπέρης. Στον πρώτο λόχο οι προπαιδευόμενοι ήσαν πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών και προπαιδευτής ο εκάστοτε αρχηγός της τελευταίας φουρνιάς των Σημαιοφόρων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Αναπόφευκτο ήταν οι ναύτες του 1ου λόχου να έχουν ηλικία –προπάντων οι γιατροί– αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη του προπαιδευτή τους.

Ο Χρ. Λυμπέρης ανέλαβε με κάποια καθυστέρηση τον 1ο λόχο, πράγμα που επέτρεψε να συγκρίνουμε τη διοίκησή του με εκείνη των συναδέλφων του που διοικούσαν τους άλλους λόχους. Κόπηκαν με το μαχαίρι οι εξυπνάδες μεταξύ των ναυτών του 1ου λόχου και των νεαρών προπαιδευτών του που αναπλήρωναν τον Χρ. Λυμπέρη. Το 1999 ο Λυμπέρης στο βιβλίο του «Πορεία σε ταραγμένες θάλασσες» έγραψε ότι μας εκπαίδευσε ωσάν Ναυτικούς Δόκιμους. Ενδέχεται να ισχύει η γνώμη του για αρκετούς καλομαθημένους του λόχου, ελόγου μου πάντως δεν δυσφόρησα καθόλου. Απεναντίας, είδα στο πρόσωπό του έναν κυβερνήτη πολεμικού σκάφους, ωσάν εκείνα που ονειρευόμουν προτού φορέσω ναυτική στολή.

Μακρηγόρησα, ελπίζω όμως ότι η εκτενής παρέκβασή μου, δεν μειώνει καθόλου τον αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη, υιού αντάξιου του πατρός του και με απόλυτη συναίσθηση του βάρους «Αρχηγός Στόλου».

Ημουν κάποτε δάσκαλος. Αν αξιωνόμουν να μου χαριστεί μια διδακτική ώρα σε Λύκειο της αμφιθάλασσης πόλης μου Χαλκίδας, θα διάβαζα στο πλήρωμά της την ομιλία του αντιναυάρχου Παναγιώτη Λυμπέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή