Εμείς, οι απόγονοι Μικρασιατών

Εμείς, οι απόγονοι Μικρασιατών

Κύριε διευθυντά
Συγχαίρω την «Καθημερινή» για την αντικειμενικότητα και την «πολυφωνία» που τη διακρίνει, με τα Ντοκουμέντα περιόδου 1919-1922 και τα αφιερώματα για την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη «Μικρά Ασία» και το καλαίσθητο βιβλίο «Μικρά Ασία: Λάμψη. Ξεριζωμός. Καταστροφή. Δημιουργία». Ειδικά οι μικρασιατικής καταγωγής 

Νεοέλληνες βιώνουν συγκινητικές στιγμές. Ως γόνος Ανταλλάξιμων, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τους συντελεστές για την άριστη οργάνωση της έκθεσης, στις κυρίες Εβίτα Αράπογλου και Ειρήνη Γερουλάνου του Μουσείου Μπενάκη. Εύγε στους φίλους του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Σταύρο Ανεστίδη, Βαρβάρα Ψυχούλα-Κοντογιάννη, Θανάση Μωραΐτη. Ευχαριστίες στον πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Δαυίδ και στον διευθυντή Ακαδημαϊκό Πασχάλη Κιτρομηλίδη. Με το ΚΜΣ με συνδέουν αναμνήσεις δεκαετιών. Πρώτη επαφή είχα (χωρίς συνείδηση) στο Πλατύ Θεσσαλονίκης το 1938. Ο συνεργάτης της Μέλπως Μερλιέ, Δημ. Λουκόπουλος ήλθε στο σχολείο μας και έβγαλε φωτογραφίες παιδιών Ανταλλάξιμων από τα Φάρασα Καππαδοκίας. Σε μια φωτογραφία εικονίζομαι με τους δασκάλους μου, 8ετής γυμνόπους! Συνάντησα τη Μέλπω το 1961 στο ΚΜΣ. Συγκινημένη μου έδωσε τη φωτογραφία. Εκατοντάδες συνεργάτες του ΚΜΣ τις δεκαετίες 1930-1970 μίλησαν με 5.065 πρόσφυγες και συγκέντρωσαν 138.815 σελίδες χειρόγραφο υλικό για 1.356 οικισμούς. Αναφέρω in memoriam μόνο εκλεκτούς και αλησμόνητους προσωπικούς φίλους: Μάρκος Δραγούμης, ισόβιος διευθυντής του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου, Ερμόλαος Ανδρεάδης, αιδ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Εμμ. Τσαλίκογλου. Δεκάδες βιβλία εκδόθηκαν με έξοδα του Γαλλικού Ινστιτούτου την εποχή των Οκταβίου και Μέλπως Μερλιέ. Μέρος αυτού του υλικού είναι στην έκθεση. Μακάρι να παραταθεί η λειτουργία της, να τη δουν περισσότεροι, νέοι κυρίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή