Ιστορίες εξετάσεων και νοσταλγία

Ιστορίες εξετάσεων και νοσταλγία

Κύριε διευθυντά
Στην «Καθημερινή» της 11/2/2023 διάβασα, με νοσταλγία, επιστολή του πρώην γυμνασιάρχου κ. Ιορδάνη Παπαδόπουλου με τίτλο «Ιστορίες εξετάσεων… παλαιάς κοπής». Της εποχής που έπαιρνες πολύ νωρίς (ή την έπαιρναν για λογαριασμό σου οι γονείς σου) τη σημαντικότερη απόφαση της ζωής σου. Διάλεγες μία σχολή (και ένα επάγγελμα) και έδινες εισαγωγικές εξετάσεις. Αν ήθελες δεύτερη επιλογή έδινες άλλες εξετάσεις. Για να εισαχθείς έπρεπε να «πιάσεις» τη βάση (10 μονάδες στα δύο πρωτεύοντα κάθε σχολής και 20 στα 4 εξεταζόμενα μαθήματα), αλλά και να περιληφθείς στον προκαθορισμένο αριθμό των εισαγομένων. Ο τυχόν χρησιμοποιούμενος όρος «εισακτέοι» δεν ήταν ούτε (θα έπρεπε να) είναι ακριβής, αφού δεν πρόκειται για «το δέον γενέσθαι», αλλά για το όριο των «εισαγωγίμων». Στην περίπτωση της σχολής του επιστολογράφου οι θέσεις ήταν 50, αλλά εισήχθησαν 17! Οι αριθμοί ίσχυαν και εφαρμόζονταν απαρεγκλίτως. Οι διαφορές με τα σημερινά δεν χρειάζεται να αναφερθούν, είναι πολλές, κραυγαλέες και αδικαιολόγητες. Ολες εις βάρος των φορολογουμένων, που παρέχουν τη δωρεάν παιδεία και των γονέων, που την πληρώνουν.

Ο κ. γυμνασιάρχης περιγράφει το είδος των «αιμοχαρών» καθηγητών, οι οποίοι επαίρονται όχι για τους επιτυχημένους φοιτητές τους που ανταμείβουν, αλλά για τους αποτυχόντες που απορρίπτουν. Διερωτάται κανείς, δεν βλέπουν το πασίδηλο, ότι η αποτυχία του διδασκομένου είναι κυρίως αποτυχία του διδάσκοντος; «Η διδασκαλία, τα θέματα εξετάσεων, η βαθμολογία είναι ευθύνη των καθηγητών», κατά τη διατύπωση του κ. γυμνασιάρχου. Η δρεπανηφόρος καθηγήτριά του είχε το θράσος να απευθύνει στα θύματα της διδασκαλίας της το ερώτημα «Μήπως κάνατε λάθος επιλογή;». Οι ερωτηθέντες αντερώτησαν ευθαρσώς –και ορθότατα– «Μήπως εσείς είστε σε λάθος επάγγελμα;».

Αυτή η αντιμετώπιση του θέματος των αποτυχιών των διδασκομένων θυμίζει τους συνδικαλιστές (θεαματικότερο παράδειγμα οι καθ’ εβδομάδα απεργίες και πορείες), που δεν αντιλαμβάνεται ότι η επανάληψη μιας «κινητοποιήσεως» σημαίνει αποτυχία της προηγούμενης.

Δυστυχώς οι «κατηγορούμενοι» προέρχονται από μας και τους έχουμε διορίσει ή εκλέξει εμείς. Συνεπώς «δεν δικαιούμεθα διά να ομιλούμε» κατά την ιστορική ρήση του επίσης εκλεγμένου, που την είχε εκστομίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή