«Τέρμα το γκάζι» μέσα σε σήραγγες!

«Τέρμα το γκάζι» μέσα σε σήραγγες!

Kύριε διευθυντά 
Με απέραντη οδύνη παρακολουθούμε τα επακόλουθα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Είναι το τρίτο πολύνεκρο δυστύχημα στην ίδια περιοχή στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Δυστυχώς αυτή η πανέμορφη περιοχή της χώρας μας βάφεται ακόμη μια φορά με αίμα για τους ίδιους, κατά τη γνώμη μου, λόγους. Την έλλειψη επαγγελματισμού των άμεσα εμπλεκομένων αλλά και την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να εφαρμόσει και να επιβάλει την τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας για την προστασία πρώτιστα της ζωής των πολιτών.

Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω έναν ακόμη κίνδυνο που αν δεν αντιμετωπισθεί, θα είναι πρόξενος νέας τραγωδίας. Διασχίζω συχνά τις οδικές σήραγγες της περιοχής και έχω διαπιστώσει ότι ενώ μέσα στη σήραγγα υπάρχει όριο ταχύτητος 80 χλμ./ώρα σχεδόν όλοι το υπερβαίνουν, πραγματοποιώντας επιπλέον επικίνδυνες προσπεράσεις, ενώ κάποιοι κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, πάνω από 160 χλμ. Εστειλα το 2020 σχετική για το θέμα επιστολή στη Δνση Τροχαίας, η οποία πολύ ευγενικά μου απάντησε ότι γίνεται έλεγχος σε περίπου 200 οχήματα την ημέρα. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα, κάθε φορά που διασχίζω τις σήραγγες υπάρχουν αυτοί που τρέχουν με ιλιγγιώδεις κυριολεκτικά ταχύτητες. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει μέσα στις σήραγγες ο απαραίτητος εξοπλισμός ελέγχου και αν λειτουργεί και ακόμη αν τιμωρούνται οι παραβάτες. Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα πάντως συνηγορεί για το αντίθετο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη σήραγγα του Λευκού Ορους υπάρχει ελάχιστο/μέγιστο όριο ταχύτητος 50/80 χλμ. αντίστοιχα και υποχρεωτική απόσταση μεταξύ των οχημάτων 150 μέτρων. Αυτά ελέγχονται διαρκώς από ένα πυκνό σύστημα φωτοκυττάρων και καμερών και φυσικά στην έξοδο περιμένουν τον παραβάτη για την επιβολή της ποινής.

Η υποδειγματική οργάνωση της κυκλοφορίας εκεί, έγινε μετά το πολύνεκρο τραγικό δυστύχημα το 1999.

Η προηγούμενη μαύρη εμπειρία υπάρχει, όπως επίσης και οι βέλτιστες πρακτικές. 

Ας τις υιοθετήσουμε και ας σοβαρευθούμε επιτέλους για να μην ξαναζήσουν τα Τέμπη και οποιοδήποτε άλλο μέρος της πατρίδας μας φρικτές τραγωδίες σαν την τωρινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή