Σπίτι της Αντίστασης στην Καστανιά Αγράφων

Σπίτι της Αντίστασης στην Καστανιά Αγράφων

Κύριε διευθυντά
Τα Αγραφιώτικα χωριά υπήρξαν το πανελλήνιο κέντρο της εαμικής αντίστασης και της συμμαχικής αποστολής στην περίοδο 1942-1949. Από το πατρικό μας σπίτι της Καστανιάς πέρασαν προσωπικότητες που έδρασαν στην περιοχή. Ηταν ένα σπίτι που ξεχώριζε ως προς τη μορφή και τις διαστάσεις. Κτίστηκε από τον παππού μου Ζαχαράκη Ζαχαρόπουλο τον 19ο αιώνα και κάηκε το 1948. Στο σπίτι αυτό γεννήθηκαν τα 10 παιδιά του Ζαχαράκη που σκόρπισαν στην Αθήνα, στον Βόλο και στον Καναδά. Παρέμεινε μόνο ο πατέρας μου Κωνσταντίνος για να συνεχίσει την παράδοση. Ευλογημένη η ώρα που πήρε αυτή την απόφαση. Είμαστε ευτυχείς τα πέντε παιδιά του που γεννηθήκαμε και περάσαμε τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια στο υπέροχο αγραφιώτικο περιβάλλον.

Ο πρώτος, μεταξύ των προσωπικοτήτων της Αντίστασης που φιλοξενήθηκαν στο σπίτι, ήταν ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης με τη συνοδεία του. Δεκατετράχρονος τότε, παρακολούθησα με προσοχή τη συζήτηση που είχε ο Αρης με τον πατέρα μου κοντά στο τζάκι. Είχα μείνει κατάπληκτος όταν άκουσα τον Αρη να λέει ότι μια μέρα θα συγκρουστούν με τους τότε συμμάχους μας Αγγλους, κατάπληξη δικαιολογημένη διότι εμείς τότε περιμέναμε εναγωνίως τους Αγγλους και τους Αμερικανούς να κάνουν απόβαση στην Ελλάδα για να μας απελευθερώσουν. Για τον ίδιο σκοπό, υπέθεσα, είχε βγει στο βουνό και ο ίδιος. Η δήλωση πάντως του Αρη υπήρξε προφητική επειδή αυτό έγινε πράγματι δύο χρόνια αργότερα στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 1944.

Στο σπίτι φιλοξενήθηκαν πολλά μέλη της συμμαχικής αποστολής: Αγγλοι, Αμερικάνοι, Νεοζηλανδοί.

Κορυφαίος επισκέπτης ο αρχηγός της συμμαχικής αποστολής Κρις Γουντχάους. Μετά τον πόλεμο εξελίχθηκε σε καθηγητή, πολιτικό και συγγραφέα. Εγραψε διάφορα βιβλία για την Ελλάδα. Στην παρουσίαση του τελευταίου που έγινε από την αγγλική πρεσβεία, είχα προσκληθεί και τον συνάντησα. Οταν αντελήφθη ποιος είμαι, είπε συγκινημένος στα ελληνικά: «Αχ, τι μου θυμίζετε»!

Ο διερμηνέας της συμμαχικής αποστολής, Ντίνος Γιαννόπουλος, ήταν συχνός επισκέπτης. Πολύ νέος τότε είχε αρχίσει να ασχολείται με το θέατρο για να καταλήξει σκηνοθέτης της Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης.

Ο καθηγητής Σημίτης, πατέρας του πρ. πρωθυπουργού, ήταν στην αντίσταση διοικητής της Στερεάς Ελλάδας. Υπέφερε από γαστρεντερικές διαταραχές και δέχτηκε με ευγνωμοσύνη τις περιποιήσεις της μητέρας μου.

Ο καθηγητής Γεωργαλάς ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΟΝ. Ως καθηγητής, δίδασκε Γεωλογία στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Οταν άρχισα τις σπουδές στη Γεωπονική το 1946, υπήρχε ακόμα μία μεγάλη επιγραφή στο κεντρικό κτίριο: «Ζήτω ο λεβέντης καθηγητής Γεωργαλάς». Συνεργάστηκα μαζί του στη δεκαετία του 1960 σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα. Οταν του θύμισα το πέρασμα από το σπίτι, συγκινήθηκε μέχρι δακρύων.

Ο θεατρικός συγγραφέας Βασίλης Ρώτας με τον γιο του, συνομήλικό μου, έμειναν πολλές μέρες στο σπίτι. Δεν άργησε να οργανώσει θεατρικό συγκρότημα με πυρήνα τον γιο του, τον αδερφό μου Ζάχο κι εμένα. Με τον Νικηφόρο συναντηθήκαμε οχτώ χρόνια μετά ως μαθητές της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Σύρου. Εξελίχθηκε σε μεγάλο μουσουργό και πριν πεθάνει μου δώρισε ένα βιβλίο του για τη μουσική και ένα μεγάλο δίσκο.

Ο Κώστας Καραγιώργης με τη σύζυγό του Μαρία και τον νεογέννητο γιο του Αλέξη έμειναν πολλές μέρες στο σπίτι. Ο Καραγιώργης ήταν ο οργανωτής του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας. Το πρώτο μήνυμα που έστειλε προς πάσαν κατεύθυνσιν ήταν: «Κάθε βιαιοπραγία είναι γραμμάτιο που θα κληθούμε μία μέρα να εξοφλήσουμε». Παρουσίαζε μόνο την πατριωτική διάσταση του ΕΛΑΣ και όχι την πολιτική. Αποτέλεσμα: έπεισε τους περισσότερους αξιωματικούς της Θεσσαλίας να ενταχθούν στον ΕΛΑΣ. Οταν βρέθηκε στο παραπέτασμα τόλμησε το αδιανόητο για το ΚΚΕ. Εκανε κριτική της ηγεσίας, με συνέπεια να βρεθεί σε μία άθλια φυλακή και να πεθάνει κάτω από τραγικές συνθήκες. Τον νεογέννητο Αλέξη που είχα κρατήσει αγκαλιά το 1944, έψαξα και τον βρήκα στην Αθήνα. Είναι συνταξιούχος γιατρός εβδομήντα οχτώ ετών με παιδιά και εγγόνια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή