TV, ηλικίες και καταλληλότητα 

TV, ηλικίες και καταλληλότητα 

Κύριε διευθυντά
Θα ήθελα να αναφερθώ σ’ ένα μικρό κείμενο, που χρησιμοποιούν προς ενημέρωση των τηλεθεατών τους όλα (πλην ενός νομίζω) τα κανάλια της TV.

Πρόκειται για το τυποποιημένο κείμενο που ενημερώνει για την «καταλληλότητα» των διαφόρων προγραμμάτων λόγω της ηλικίας των τηλεθεατών. Και γράφουν τα διάφορα κανάλια, π.χ. «8 – Πρόγραμμα κατάλληλο για άνω των 8 ετών», «12 – Πρόγραμμα κατάλληλο για άνω των 12 ετών» κ.λπ.

Δυστυχώς, όμως, η διατύπωση αυτή, που τη βλέπουμε κάθε μέρα στην οθόνη μας, είναι λανθασμένη, ως ελλιπής. Και τούτο γιατί, έτσι όπως είναι, είναι σαν να λέει ότι η καταλληλότητα αναφέρεται σε… έτη και όχι σε πρόσωπα. Η σωστή διατύπωση θα έπρεπε, ασφαλώς, να είναι, π.χ. «8 – Πρόγραμμα κατάλληλο για άτομα άνω των 8 ετών», «12 – Πρόγραμμα κατάλληλο για άτομα άνω των 12 ετών» κ.ο.κ.

Η ταπεινή μου, λοιπόν, γνώμη είναι ότι αυτό μπορεί να επανορθωθεί, εύκολα, με την προσθήκη, στη σχετική παράθεση, μιας και μόνον -απαραίτητης όμως για τη νοηματική ολοκλήρωση του σχετικού κειμένου- λέξης: της λέξης «άτομα» ανάμεσα στις λέξεις «για» και «άνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή